Znam da su uvodi dosadni i ako želite odmah da pređete na pravu priču pritisnite ovde. Ako međutim želite da podelite naše iskustvo pročitajte donje redove. Možda će vam dobro doći.

mesec posmatranje

Ako imate dobar vid mnoge nebeske pojave možete lepo posmatrati bez ikakvih optičkih pomagala. Što se tiče Mesca možete osmatrati njegovo kretanje kroz sazvežđa, njegove mene, možete meriti njegova dnevna zakašnjenja, visinu u kulminaciji itd. drugim rečima, možete osmatrati sve što su osmatrali i astronomi hiljadama godina pre pojave teleskopa, a što opet zavisi od vaših ličnih ambicija, sklonosti i mašte.

Ipak, za pravo uživanje u opserviranju našeg satelita potreban vam je bar jedan običan dvogled. Naravno, ako imate teleskop mogućnosti osmatranja vam se povećavaju srazmerno kvalitetu vaše sprave, ali nabavite bar jedan običan dogled. Pravo je čudo šta se sve sa njim može videti na Mesecu samo ako imate strpljenja i znanja.

dvogled

Na svakom dogledu se nalaze ugravirani osnovni podaci, recimo 8 x 30. Ovaj prvi broj označava uveličanje vaše sprave tj. u našem primeru predmet udaljen 800 metara vidimo kao da je udaljen 100 metara. Drugi broj govori o prečniku objektiva (30 mm). Dvogledom iz primera možete na Mesecu videti kratere prečnika od oko 60 km. Pod povoljnim uslovima, u blizini terminatora (terminator je granica između dana i noći, tj. između osvetljenog i neosvetljenog područja), videćete i manje detalje, prečnika 30 do 40 km, tj. ukupno možete i tako skromnim instrumentom videti nekoliko stotina objekata na Mesecu što je svakako ohrabrujući broj iako ćete ove manje objekte videti samo kao crne tačkice.

Podrazumeva se da detaljnu sliku Meseca možete videti samo pri povoljnim meteorološkim uslovima. Nebo treba da je vedro a zrak čist. Dobra vidljivost je nakon kiše jer kiša čisti vazduh od čestica prašine. Zatim, Mesec jasniji što je bliži svojoj kulminaciji. Kada je blizu horizonta onda njegovi zraci prolaze dugi put kroz atmosferu i on se zbog prašine, kristala leda itd. ne vidi najbolje. Sem toga, atmosfera je ispunjena slojevima vazduha različite temperature i ti slojevi su u stalnom kretanju. Zbog refrakcije tj. prelamanja svetlosnih zraka u ovim slojevima objekti blizu horizonta čine se kao da podrhtavaju što remeti dobro osmatranje.

Na kraju ima još nešto važno. Ako zaista želite da na Mesecu vidite nešto, ali da dobro vidite, morate vašu optičku napravu da pričvrstite na neki stalak, jer vrlo brzo ruke se zamore i vaš dvogled počinje da podrhtava. Ako imate sreću da Mesec posmatrate nekom jačom spravom u ovo ćete se uveriti već pri prvom pokušaju. Ništa vam ne vredi da dvogled ili durbin samo oslonite na neku čvrstu podlogu. Čak i otkucaji srca u stanju su da tresu sliku dovoljno snažno da ćete odustati od svakog osmatranja.

Ako su se stekli svi pomenuti uslovi onda postupak osmatranja dalje zavisi od vaših ambicija. Korisno je ako posmatrate s određenim ciljem, ako znate šta želite da gledate. U tom smislu dobro je da proučite fotografije i kartu Meseca, da upoznate reljef oblasti koju ćete zatim posmatrati. Istovremeno treba da znate da vam se može desiti da "vidite" ono što očekujete, a ne ono što zaista vidite. Bilo je dosta iskusnih astronoma koji su tako "videli" na Marsu one čuvene kanale, koji u stvarnosti ipak ne postoje. Zato je dobro da Mesečev reljef posmatrate u vreme različitih mena, kada je on osvetljen iz različitih uglova. Tako ćete moći pouzdanije da utvrdite šta tačno vidite, a steći ćete i plastičniji utisak reljefa.

Astronomi savetuju da svako osmatranje bude praćeno izradom crteža, skica, šema, da se vode zapisnici i dnevnik osmatranja. To sve je bez sumnje korisno jer se na taj način bolje dožive i lakše upamte mnogi detalji reljefa. Zbog lošeg vremena ponekad prođe mnogo dana do novog osmatranja kada čovek već zaboravi šta je tačno video zadnji put. Sem toga uz crteže i dnevnik lakše se mogu porediti isti objekti pri različitom osvetljenju.

S druge strane vođenje ovakve evidencije može biti dosadno, pogotovo za one koji tek počinju da posmatraju Mesec. Mislim da posmatranje treba da počiva na zadovoljstvu i intelektualnoj radoznalosti, a crteži i dnevnici osmatranja nametnuće kasnije se već sami od sebe.

Sada ipak pritisnite ovde


KRETANJE MESECA


 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...