Mesec background

Prividni prečnik nekog tela je prečnik kako ga vidimo sa Zemlje. Ovde se dakle ne radi o stvarnoj, apsolutnoj veličini tela, već o veličini koju doživljavamo gledajući dato telo. Tako je prividno Mesec iste veličine kao i Sunce, iako je u stvarnosti prečnik Sunca 400 puta veći od prečnika Meseca.

dinjamesec

Kolika je prividna veličina Meseca? Možemo reći da je prividno Mesec zaista velik kao dinja kako se dugo govorilo u našem narodu, ali postoji i druga merna jedinica. To je lučni stepen. Lučnim stepenima merimo ugao koji zahvata disk nebeskog tela posmatrano sa Zemlje. Ova veličina, kad je u pitanju Mesec varira u zavisnosti od razdaljine Meseca. Ona se kreće od 29.3 do 34.1 uglovnih minuta. (podaci prema Wikipediji)

Ove razlike se naravno utvrđuju odgovarajućim mernim instrumentima, ali ima situacija kada se one mogu uočiti i golim okom. To će biti slučajevi za vreme različitih pomračenja Sunca.

totalnopomracenje prstenasto
Ttotalno pomračenje Prstenasto pomračenje

 

O daljini Meseca i njegovoj putanji 


Komentari  
Miroslav
0 #1 Miroslav 02-03-2017 23:38
Jedno pitanje, elem pošto se Mesec kao što je poznato lagano i sve više i više udaljava od Zemlje to znači da će jednog dana sva pomračenja naše zvezde biti isključivo prstenasta ili delimična, totalnih neće biti.
Postoje li makar okvirne kalkulacije o (pre)ostalom vremenu do tog trenutka-događa ja?
Dodaj komentar