Astronautika: misije

Nasin brod “New Horizons” je prošlog meseca napravio slike udaljenog objekta u Kajperovom pojasu sa najveće blizine do sada, demonstrirajući svoju sposobnost da osmatra veliki broj sličnih tela u narednim godinama – pod uslovom da NASA odobri produžetak misije.

 new horizons 1994 jr1 kuiper belt object lg

Slike NH snimljene 2. novembra prikazuju malu planetu (15810) 1994 JR1 i to je slika jednog Kajperovca napravljena iz najveće blizine do sada.

Na ovoj animaciji, napravljenoj od četiri frejma koja je snimila kamera LORRI 2. novembra 2015. godine u razmaku od jednog sata, možemo da vidimo jedno prastaro nebesko telo prečnika 150 kilometara, oficijelno nazvano 1994 JR1, kako jezdi naspram pozadinskih zvezda.

U vreme kada je slikan, 1994 JR1 se nalazio na oko 5.300.000.000 km od Sunca, ali svega 280 miliona km od „New Horizonsa“ – čime je popravio rekord za makar 15 puta u klasi najmanje blizine fotografisanja malih tela Kajperovog pojasa, „treće zone“ solarnog sistema koja se proteže iza unutrašnjih, kamenih planeta, i spoljnjih, gasovitih ledenih džinova.

Naučnici misije planiraju da upotrebe slike poput ovih da proučavaju ostale Kajperove objekte preko „New Horizonsa“ pod uslovom da se odobri produžetak misije.

Da kažem i ovo: 1994 JR1 se trenutno okreće po kvazi-satelitskoj putanji oko Plutona. Ta putanja je zapravo rezultat rezonance 2:3 sa Neptunom, i ostaće takav još 350.000 godina.

New Horizo


Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...