Astronautika: misije

pdf

Nuklearni izvor struje
na „New Horizonsu“

Svi smo oduševljeni uspehom Nasine misije, ali malo ko se seti da sve one slike kojima se divimo i podatke instrumenata koje redovno pratimo ne bi postojali da jednostavno nije bilo – struje na brodu. Pošto je misija od početka kuburila sa parama, menadžerski kadar je u poslednjem trenutku odlučio da kupi najslabiji izvor struje koji im je tada nuđen, što je prinudilo konstruktore da tokom misije štede svaki vat struje. Zato na sondi nije montiran nijedan pokretan instrument, pa je čak i glavna antema ostala nepokretna.

Ali odakle uopšte struja na brodu i kako se dobija?


Nuklearni izvor

19. januara 2006, lansirana je iz vojne baze Cape Canaveral Plutonova sonda “New Horizons”, sa radioizotopskim termoelektričnim generatorom (RTG) kao izvorom struje i sistemom od 30 volti za njeno regulisanje i distribuciju, sistemom dizajniranim i proizvedenim u Laboratoriji za primenjenu fiziku (JPL) univerziteta Johns Hopkins.

New Horizons” predstavlja glavnu letilicu Nasinog programa međuplanetnih misija New Frontiersi osmišljena je još devedesetih godina zarad prvog proučavanja Plutona i njegovog meseca, Harona, a potom i Kajperovog pojasa. Sonda je stigla na cilj 14. jula 2015. godine, prevalivši za 3.463 dana trajanja misije skoro 5 milijardi km i gledajući Sunce sa udaljenosti od 32 AJ. Zbog dugog trajanja misije a i ekstremne udaljenosti od Sunca1, kao izvor energije za letilicu odabran je RTG. To je uticalo na složenost konstrukcije brodskog sistema za napajanje energijom, prvenstveno zbog jedinstvenih karakteristika energije i ograničenih mogućnosti testiranja u predlansirnoj fazi. Zbog toga su izvedena brojna ispitivanja tokom faze integracije nuklearne baterije sa letilicom i pomno praćenje tokom lansiranja da bi se što preciznije predvidela puna funkcionalnost ali i stepen sigurnosti i pouzdanost stvaranja električne energije tokom višedecenijske misije.
 

Space Battery

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(17 strana, 3,5 MB)
download

pdf

 


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 21 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...