ISS

Italijanka postala šefica u svemiru

 samantha i oleg

Dosadašnji zapovjednik ISSa, ruski kozmonaut Oleg Artemyev predao je jučer (29.09.2022.) popodne po našem vremenu „zlatni ključ zapovjednika ISSa“  europskoj astronautkinji, italijanki Samanthi Cristoforetti. Prvi je to put da astronautkinja iz neke Europske zemlje zapovijeda najvećim kompleksom ljudske civilizacije u svemiru. Naša susjeda, astronautkinja Cristoforetti, vršiti će dužnost zapovjednice ISSa do sredine listopada odnosno do dolaska nove američko-rusko-japanske posade.

Opširnije: Italijanka postala šefica u svemiru

Write comment (0 Comments)

Neizvesna sudbina Međunarodne svemirske stanice?

ISSkraj 1crop

Zadnjih godina više puta je potegnuto pitanje opstanka Međunarodne svemirske stanice. Ono je posledica zategnutih političkih odnosa između SAD i Rusije zbog čega je Rusija u više navrata pominjala kako će se povući sa Stanice, a to bi verovatno značilo i njen kraj jer je jedan od najvažnijih modula Stanice u ruskom vlasništvu.

 

Opširnije: Neizvesna sudbina Međunarodne svemirske stanice?

Write comment (0 Comments)

Pronađite Svemirsku stanicu

sl1SS381Kada se popnete na brdo sa lepim pogledom na jug, ili stojite na nekom velikom parkingu na kome nema uličnog svetla, okrenite leđa prema severu a lice prema jugu. Ispružite ruke na stranu u visini ramena, desna ruka vam je ispružena na zapad pod uglom od 0° a leva na istok, isto pod uglom od 0°. Ako pogledate tačno iznad glave to vam je 90°. 

 

Opširnije: Pronađite Svemirsku stanicu

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • Звонко said More
  A ja bih izabrao Mihaijla... 2 dana ranije
 • dragant said More
  Foto Oriona, Zemlje i Meseca baš je... 2 dana ranije
 • selena said More
  Tako piše u izvornom tkestu... 3 dana ranije
 • Zoran said More
  "... etan i metan, koji su tečni na... 3 dana ranije
 • selena said More
  Ja mislim da se taj kamen nalazi u... 4 dana ranije

Foto...