Da se Zemlja kreće po strogo kružnoj orbiti, u čijem središtu se nalazi Sunce, tada bi bilo vrlo jednostavno odgovoriti na pitanje postavljeno u naslovu: bliži smo Suncu u podne, kada odgovarajuće tačke Zemljine površine, zbog rotacije Zemlje oko ose, bivaju okrenute ka Suncu. Najveća vrednost tog približavanja Suncu iznosila bi 6400 km (dužina Zemljinog poluprečnika) za ekvatorijalne tačke.

Ali Zemljina orbita je elipsa, a Sunce se nalazi u njenoj žiži. Zbog toga je Zemlja nekada bliža Suncu a nekada dalja. Tokom polovine godine (od 1. januara do 1. jula) Zemlja se udaljava od Sunca, a tokom druge polovine – približava mu se. Razlika između najveće i najmanje udaljenosti iznosi 2×1/60×150.000.000, tj. 5.000.000 km.

Ova promena udaljenosti u proseku iznosi oko 28.000 km dnevno. Stoga se za vreme od podneva do zalaska Sunca (četvrt dana) udaljenost tačaka na Zemljinoj površini od dnevne svetlosti uspeva promeniti u proseku za 7.500 km, tj. više nego od rotacije Zemlje oko svoje osi.

Orbita

Šematski prikaz putovanja Zemlje oko Sunca.

To znači da na pitanje postavljeno u naslovu treba odgovoriti na sledeći način: u razdoblju od januara do jula bliži smo Suncu u podne nego naveče, a od juna do januara vredi upravo suprotno.

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Boris Saksida said More
  Pozdrav i čestitke svima !!!!!!lp Boris 4 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm,....najprije....izvinite što nisam... 6 sati ranije
 • Rekreativac said More
  Čitam tekst i osmeh mi na licu, kao da... 17 sati ranije
 • Zvezdobrojac said More
  Odličan kamp, odlično takmičenje i... 19 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm.....baš lepo,Jurij malo osiveo,malo... 1 dan ranije

Foto...