Astronomski svet sa velikim zanimanjem prepričava vest da Ceres isparava. Ceres je, kao što znate, planeta patuljak. Otkrio ga je Đuzepe Pjaci 1. januara 1801. godine i jedno vreme je bio klasifikovan kao planeta, da bi zatim bio svrstan u asteroide, a po odluci Međunarodne astronomske unije iz 2006. postao je planeta patuljak. No da se vratimo slučaju.

ceres 2799762b
Photo: ESA/ATG Medialab

Svemirska opservatorija Heršel otkrila je u infracrvenom delu spektra da se oko Ceresa prostire oblak vodene pare koja, po svemu sudeći, u mlazeivma izbija sa ove planete patuljka. Sličan proces je još pre više godine uočen na Enceladu, Saturnovom malom satelitu (bilo je to 2005. a gejziri su otkriveni na slikama Saturnovog orbitera Kasini).

Ceres
Ceres. Foto NASA

Zašto dolazi do ovog izlivanja vodene pare? Izgleda da se voda ispod površine Ceresa u nekom procesu zagreva i direktno prelazi u paru, te pod pritiskom šiklja napolje. Naravno, uz sve to sa sobom povlači površinsku prašinu, a i čestice leda. O ledu na Ceresu se spekulisalo i ranije, a ovo je sada potrvrda tih teorija.

Po dosadašnjim podacima izgleda da postoje svega dva izvorišta vodene pare na Ceresu što će sigurno biti predmet brižljivog istraživanja narednih godina. Prema sadašnjim procenama Ceres svemir izbacuje oko šest kilograma vodene pare u sekundi. Poređenja radi: Encelad izbacuje oko 200 kilograma vodene pare u sekundi.

Da kažemo još i to da su područja iz kojih na Ceresu izbija vodena para nešto tamnija, za oko 5%, od tipičnog Ceresovog sjaja. Tamnija površina svakako upija više sunčeve svetlosti te su to toplije oblasti ove planete patuljka što je sigurno u vezi sa samim procesom stvaranja pare.

 Ovo otkriće je dobra potvrda teorije da se na oko tri astronomske jedinice od Sunca, u području u kome kruže asteroidi (i Ceres) iz glavnog asteroidnog pojasa, nalaze velike količine vode. Po teoriji, upravo iz tog područja potiču okeani i druge vode na Zemlji. Ta voda je na našu planetu dospela pre oko četiri milijarde godina i to sa "kišom" asteroida koji su se u to vreme žestoko obrušavali na unutrašnje planete.


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 4 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 20 sati ranije

Foto...