Posle 20 godina razvoja i 10 milijardi dolara troškova, najzad smo dočekali i taj dan. Veliki svemirski teleskop je stigao u Francusku Gijanu odakle će poleteti nošen raketom Ariane 5. Lansiranje neće biti 31. oktobra, kako je prvo najavljeno, nego 18. decembra 2021.

Teleskop je od Kalifornije (Northrop Gruman, Redondo Beach) do Francuske Gijane putovao brodom zato što zbog veličine ne bi mogao da stane ni u jedan avion. Kopneni put takođe nije bio moguć zbog Darienskog procepa koji postoji između Severne i Južne Amerike. Čak i da ne postoji, mostovi na putu ne bi izdržali težinu, a i zbog potencijalnih opasnosti na drumskom putu. Postojala je opasnost i na morskom putu - pirati sa Kariba. Ne radi se o tome da bi pirati oteli i lansirali teleskop i sprovodili svoja osmatranja i istraživanja, nego što bi ga možda oštetili, tražili otkupninu, odložili lansiranje itd. Zbog toga je za transport upotrebljen brod koji redovno putuje do Francuske Gijane, plus su detalji o tome gde se brod nalazi, tokom putovanja, držani u tajnosti.

1

Teleskop u sklopljenom stanju unutar zaštitnog kontejnera napušta objekata u kome je napravljen.

Pre puta teleskop je stavljen u specijalni zaštitni kontejner sa čistom atmosferom. Prevezen je tokom noći kamionom pod obezbeđenjem do luke udaljene 26 milja gde je pažljivo utovaren u brod MN Colibri koji ga je transportovao do luke Kourou u Francuskoj Gijani gde se nalazi i Svemirski centar.

 2

Transport teleskopa do luke tokom noći pod jakim obezbeđenjem

3
Transportni brod MN Colibri, za prevoz teleskopa do Fransuske Gijane

4
Utovar teleskopa na brod, radnja obavljena najmanjom mogućom brzinom

 5
Teleskop je smešten u kargo deo boda

6Ispraćaj broda i teleskopa. Datumi polasak, dolaska i ruta su držani u tajnosti.

7

Putovanje je išlo ovom rutom. Kroz Panamski kanal.

Pred osobljem u Svemirskom centru se nalazi veliki posao pažljivog utovarivanja spakovanog teleskopa u vrh rakete. Tokom 2020. u dva lansiranja Ariane je došlo do nivoa vibracija (prilikom otvaranja zašitnih poklopaca ispod kojih je koristan teret) koji nije dozvoljen u slučaju Džejms Veb teleskopa i rađeno je na tome da se taj problem reši. 2021. god. iz Ariane tima je rečeno da je taj problem rešen, mada nije bilo zvaničnog objašnjenja šta je bilo u pitanju. 30.7.2021. obavljeno je lansiranje koje je potvrdilo da je nađeno rešenje za smanjenje vibracija. Kao dodatna potvrda 22.10.2021. obaviće se još jedno lansiranje koje će nositi komercijalne satelite i francuski vojni komunikacioni satelit.

Ostaje nam da sačekamo 18.12.2021. i da se nadamo da će lansiranje, zatim let do 1,5 miliona km daleke Lagranžeove tačke, i oko 150 mehaničkih faza koje će biti urađene tamo, kojima će teleskop biti razvijen u svoj puni radni oblik, proći u redu.

 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...