Astronomi već padaju u depresiju kad se povede reč o Džejms Veb teleskopu, teleskopu od koga se očekuje da načini revoluciju u astronomiji, da znatno proširi naše poznavanje vansolarnih planete, gigantskih oblaka prašine i doba najranijeg univerzuma.

0PcZsy5

Sve do nedavno se govorilo da će teleskop, nakon više odlaganja, konačno biti lansiran početkom 2019. godine, ali se sada datum lansiranja ponovo pomerio i to za maj 2019. godine.

Zašto je došlo do ponovnog odlaganja? inženjeri i tehničari smatraju da je potrebno izvršiti nove testove svakog elementa teleskopa. Svaki deo mora da prođe rigorozne testove zasebno, a zatim i nakon sklapanja u veće celine i to je, kako se navodi u štampi, osnovni razlog dodatnog odlaganja lansiranja ovog teleskopa.

l2.2

l2 new tAli zašto su ti testovi toliko važni, kada su već svi iovako više puta bili izvršeni? Pa, setimo se Svemirskog teleskopa Habl koji je (takođe sa zakašnjenjem) bio lansiran da bi se tek kada je postavljen u orbitu shvatilo da ima grešku na ogledalu. Samo Habl se nalazi na nekih 600 kilometara od Zemlje i do njega je moguće poslati ekipu tehničara da ga poprave. Svemirski teleskop Džejms Veb će se nalaziti mnogo dalje. Biće postavljen u Lagranžeovu tačku 2 čitavih 1,5 milion kilometara daleko od Zemlje i njegovo servisiranje nije predviđeno. Kakav ode u svemir, takav će ostati.

Teleskop Veb je infracrvenih teleskop i za njegov pravilan rad je potrebna niska temperatura i zato se i šalje toliko daleko u prostor. Da podsetimo, teleskop je nedavno prošao 100 dana testiranja u vakuumu na niskoj temperaturi što je trebalo da simulira uslove u kojima će teleskop jednog dana raditi.


Komentari

 • dragant said More
  Siniša je izneo svoje mišljenje o... 15 sati ranije
 • dragant said More
  Siniša, nisi promašio sajt. Zašto se... 19 sati ranije
 • gost said More
  veliki covek, hvala, edukativan tekst 1 dan ranije
 • Pero ložač said More
  E, moj Siniša! Kome ti mantijašku bozu... 2 dana ranije
 • Kiko said More
  Siniša brate svaka čast na komentaru.... 2 dana ranije

Foto...