Planirani naslednik Hablovog svemirskog teleskopa, dizajniran da sa daljine od preko 1,5 miliona kilometara osmatra univerzum iz vremena njegovog nastanka, za preko trećinu je premašio gargantuanski budžet od \(5 milijardi i za čitavu godinu planirani datum lansiranja. To je pre par dana konačno konstatovala nezavisna komisija stručnjaka u Americi.

James Webb svemirski teleskop, koji danas jede 40 procenata astrofizičkog budžeta Nacionalne svemirske agencije, na kraju će da košta između \)6,2 i \(6,8 milijardi, zaključila je komisija, a najraniji datum lansiranja je pomeren za septembar 2015. godine. NASA, koja je verifikovala teleskop 2008., veruje da će lansiranje biti obavljeno možda i u junu 2014.

Odlaganja nastaju zato što nemaju dovoljno para u budžetu da bi dovršili projekat onako kako je planirano,“ kaže šef komisije John R. Casani, bivši menadžer Nasinih misija „Voyager“, „Galileo“ i „Cassini“.

Ovaj izveštaj povećava zabrinutost za ostale projekte. „Za Nasu je ovo kao uragan Katrina,“ upozorava Alan P. Boss, vodeći naučnik u podkomitetu čiji je zadatak da savetuje Nasin astrofozočki program. Ovaj teleskop će, smatra on, „doneti pravo razaranje u astrofizički budžet.“

Webbov teleskop, iako će biti upola lakši od Habla, biće opremljen 6,5-metarskim berilijumskim segmentnim ogledalom, i leteće oko 150 miliona kilometara iznad tamne strane Zemlje, a zadatak mu je da prikuplja slabo infracrveno svetlo najudaljenijih, najranijih zvezda.

Tehnički gledano, projekat je u odličnom stanju, zaključak je komisije. Ali njihovo je gledište da su menadžeri projekta omanuli u realističkoj proceni troškova i rasporeda. Komisija je takođe okrivila i Nasin štab da nije vodila računa o tome.

Casani je izjavio da će plan lansiranja za 2015. godinu povećati troškove projekta za više od \)200 miliona i u 2011. i u 2012., a komisiji nije predočeno na koji način bi se ti troškovi eventualno smanjili.

Cristopher J. Scolese, jedan od čelnika Nase, izjavio je da su se zvaničnici agencije složili sa izveštajem komisije i da će raditi na prihvatanju preporuka, pogotovu na boljoj menadžerskoj strukturi. Richard Howard, zamenik šefa tehnološkog otseka agencije, biće ekspresno postavljen za menadžera programa.

Scolese je obećao da će agencija odmah objaviti nov raspored i budžet za teleskop i potražiti odakle namaći pare koje nedostaju. „Imaćemo puno posla oko toga,“ kaže on. Ali odmah je dodao, „Sumnjam da ćemo iskopati negde \(200 miliona da ih dodamo za projekat u 2011.“

Nezavisna komisija je utvrdila da je tekući budžet prekoračio fiskalnu 2009. godinu za \)95 miliona, a 2010. za još $20 miliona.

Senatorka Barbara A. Mikulski, demokrata iz Merilenda koja predvodi odgovarajući podkomitet koji nadgleda Nasu, zahtevala je pokretanje komisije u junu ove godine.

U pismu koje je senatroka poslala direktoru Nase, generalu Charlesu F. Boldenu, napisala je da je „zgranuta“ lošim vođenjem i neadekvatnim trošenjem zacrtanog budžeta. „Više nismo u stanju da nastavimo sa biznisom kao i dosad u ovakvoj fiskalnoj situaciji,“ napisala je ona.

ogledala
Primarno ogledalo će biti 6 puta veće od Hablovog. Svaki od 18 segmenata pokriven je ultratankim slojem zlata, i zauzeće svoje mesto tek nakon lansiranja.

James_Webb_Space_Telescope_Mirror37
Šest gotovih ogledala podvrgnuto je letos kriogenom testiranju u Nasinom Maršalovom centru u Alabami. Cilj je da se na temperaturi od 25 K (-248° C) utvrdi kako se ponaša svako pojedinačno ogledalo. Svako ogledalo proći će dvaput kroz ovakv testiranje.

http://www.nasa.gov/centers/marshall/news/news/releases/2010/10-094.html

 

O teleskopu James Webb

  1. Lov na naslednika (JWST)

    ... postavila maketu James Webbovog svemirskog teleskopa (JWST) u prirodnoj veličini, za koga se naučnici nadaju da će moći da uhvati prve zvezde nastale ...
    static.astronomija.co.rs/instrumenti/jwst/2007/jwst.htm
  2. Trebaju li obe ove mašine (JWST i E-ELT)

    3 posts - 2 authors - Last post: 24 Nov 2009
    JWST će raditi u IC području, što nije moguće sa teleskopima na Zemlji (zbog atmosfere, naravno - osim u manjem opsegu infracrvenih talasa i ...
    www.astronomija.co.rs/forum/.../trebaju-li-obe-ove-masine-(jwst-i-e-elt)/
  3. James Webb Space Telescope

    Preliminarni dizajn optičkih komponenti James Webb Svemirskog Teleskopa (JWST) usvojen je ovih dana, izjavio je Lee Feinberg iz Goddardova centra za ...
    static.astronomija.co.rs/instrumenti/jwst/2007/dizajn.htm
  4. Najbolje ogledalo na svetu

    8 сеп 2009 ... Naime, primarni zadatak JWST će biti da pokuša da „ulovi" svetlost prvih zvezda i galaksija nastalih nakon Velikog praska. ...
    www.astronomija.co.rs/.../1280-najbolje-ogledalo-na-svetu.html
  5. Da li će sledeća velika stvar biti dovoljno velika?

    Čitav problem sa kojim se projekat James Webb Space Telescope (JWST) sreće ogleda se zapravo u smanjivanju budžetskog prostora u kome se on širi. ...
    static.astronomija.co.rs/instrumenti/jwst/2006/jwst.htm
Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka