Astronautika: misije

Kapsula s uzorcima asteroida Ryugu sletjela u Australiju prema planu.

hayabusa2

Japanska međuplanetarna letjelica Hayabusa 2 poletjela je ususret asteroidu Ryugu 03.12.2014. Nakon leta do odredišta, istraživanja asteorida (2018.) koja su okrunjena uzimanjem uzoraka usljedio je (2019.) zahtjevan put kući. Čini se kako je sve prošlo u najboljem redu. Kontrola misije objavila je kako je slijetanje prošlo uspješno te da se kapsula, prema primljenim radio signalima, nalazi na zemlji, sat i pol leta helikopterom od vojne baze Woomera, jug Australije. Spasilački timovi u helikopterima sačekati će izlazak Sunca i krenuti po kapsulu s dragocjenim materijalom nama dalekog i tajnovitog svijeta, asteroida Ryugu. Matična letjelica sigurno je proletjela pokraj Zemlje i nastavlja svoje putovanje svemirom.

hayabusa2 kapsula mock up

Kroz nekoliko sati imati ćemo slike i video sa lica mjesta...

hayabusa2 spasilacki tim ceka polijetanje helikoptera


Komentari  
ddragovic
+2 #3 ddragovic 07-12-2020 15:23
Nislim da su mogle jednako kao i ove danas ali je problem bio u komunikaciji. Uz to, danas stručnjaci lako preprogramiraju računar i presetuju instrumente i konfifurišu je za novu misiju (primer je Horizons čije kamere su projektovane za sasvim drugu namenu ali su preštelovane da mogu da snimaju i u extremnim uslovima Kuipera). Tada nije bilo moguće
marino1
+1 #2 marino1 06-12-2020 16:54
da to je odiseja koja joj predstoji..nego znas sta mene zanima...mozda si ti o tome i pisao, mislim da sam citao to u knjizi o VEnera GAlej...jesu li one mogle jos odraditi (mada to sta su napravile danas u medijskom svijetu RT i RB bila bi senzacija) jos ponesto ili su ispunile cilj i zdravo?
ddragovic
+5 #1 ddragovic 06-12-2020 09:41
Uzorci su stigli i dalje me ne interesuju rezultati - ono što me lično zanima jeste status i dalja sudbina Hayabuse.
Poslednje što je JAXA objavila to je da je sondi ostalo još 40% goriva i da će 2026. proleteti pored CC21, asteroida vrlo retkog tipa L. Posle toga sledi 5-godišnje putovanje do KY26, majušnog asteroida koji rotira neviđenom brzinom - krug za 10 minuta! Ipak, Japanac neće biti daleko od kuće jer će u međuvremenu dvaput proletati kraj Zemlje.
Viva Japonci!
Dodaj komentar