Astronautika: misije

Dok sam se pre par dana spremao da pođem na Adu, stigla je vest iz centra u Kelnu da je asteroidni pokretni površinski izviđač, skraćeno nazvan MASCOT sleteo na asteroid! Više od 325 miliona kilometara daleko od Zemlje, mali robot veličine tostera je mirno ležao mrtav na površini malenog asteroida, obavivši svoj posao. Za 17 časova rada 3. oktobra, MASCOT je poslao more informacija ka orbiteru 'Hayabusi 2' sa nekoliko lokacija na Rjugi.

m1

Nemačko-francuski lender MASCOT je napravio ovu sliku prilikom sletanja 3. oktobra. Vidi se njegova senka na površini! Koji snimak!!! Do pre koju deceniju ovo nije mogao da predvidi ni Klark.

'Hajabusa 2' se nalazi jako daleko od Zemlje, tako da su podaci i slike putovali ka našim antenama jako sporo. U prva dva dana stigla je samo jedna slika MASCOT-ovog sletanja, jedna od 20 fotografija koje je lender načinio i poslao ka 'Hajabusi 2' tokom sletanja.

5. oktobra na Međunarodnom astronautičkom kongresu u Bremenu, JAXA i naučni tim MASCOT-a obelodanili su i ostale slike nastale tokom sletanja. Do tada nisu prikazali nigde bilo šta, tako da je to bilo iznenađenje za sve!

m2

Tri slike koje je snimila 'Hajabusina' širokougaona navigaciona kamera neposredno po odbacivanju lendera. To se dogodilu o 03:57:20 po našem vremenu 3. oktobra; slike su napravljene 34, 44 i 54 sekundi kasnije. Slike su tako poravnate i kropovane da se naglasi kretanje lendera.

m3

Senke 'Hajabuse 2' i MASCOT-a na Rjugi. 'Hajabusa' je napravila ovu sliku u 03:59:40, 140 sekundi posle odbacivanja lendera. MASCOT se u tom trenutku još uvek nalazio na 35 metara iznad površine asteroida. Lepo se vide i senke 'Hajabuse' i lendera. Svetao krug u sredini MASCOT-a je bljesak njegove antene.

m4

Površina Rjuge snimljena tokom sporog sletanja. Brzina je morala da bude jako mala jer bi u drugom slučaju lender udario u površinu, odbio se, i nestao u kosmosu... Vidi se da je površina ovog ugljeničkog asteroida jako, jako tamna.

m5

Još samo nekoliko metara i ... posle TAČNO 1400 dana (200 nedelja) zajedničkog leta sa 'Hajabusom 2' i 20 minuta autonomnog leta posle odbacivanja, stigosmo na površinu!

m6

'Hayabusa 2' je započela svoje spuštanjeka Rjugi radi odbacivanja MASCOT-a 2. oktobra, a slike napravljene tom prilikom navigacionom kamerom u realnom vremenu moguće je pogledati u galeriji ovde. Kada se sonda spustila na 200 metara, kontrolori sa Zemlje su poslali sondi komanduda pristupi izvršenju komandi za odbacivanje lendera. (Ta komanda je poslata u 03:20 po našem, a stigla je u 03:39.) Od tog momenta, 'Hajabusa' je počela da se diže a MASCOT da se potpuno autonomno spušta. MASCOT se za svoju misiju pripremio tako što se prebacio na svoje akumulatore i zagrejao sve instrumente. 'Hajabusa 2' se pred odbacivanje lendera spustila na visinu od 51 metar.

MASCOT ima dimenzije 30×30×10 cm i težinu od samo 450 grama. Unutar kućišta od karbonskih vlakana nalazi se zamajac pomoću koga je pravio skokove, dižući sebe u vis. MASCOT ne nosio 4 instrumenta, o kojima ću reći nešto više malo kasnije.

m8

Trenutak odvajanja i desno trenutak sletanja na asteroid.

Pošto je MASCOT imao samo akumulatore (kapaciteta samo 200 Wh), bez drugog nezavisnog izvora energije, njegov radni vek je bio limitiran, a započeo je od trenutka oslobađanja od sonde uz pomoć mehaničke opruge u 03:57:20 3. oktobra. Mala antena je slala podatke ka orbiteru 'Hajabusi 2'. Nakon odbacivanja MASCOT-a, 'Hajabusa 2' je ponovo počela polado da se penje, zaustavivši se na visini manjoj od 3 km da bi uhvatila podatke sa lendera. Tokom sletanja, lender je napravio 20 slika, šaljući ih odmah ka orbiteru za slučaj da dođe do nekog incidenta nakon sletanja.

m9

Inženjeri su tako osmislili misiju da MASCOT radi potpuno autonomno, naročito zato što je u vreme sletanja Rjugu bio na 18 svetlosnih minuta udaljen od Zemlje. Sletanje se dogodilo 20 minuta nakon odvajanja. Prema izjavi novinara, prvo sletanje MASCOT-a, koje je usledilo nakon automatskog manevra reorijentacije, zateklo je sondu 'nezgodno orijentisanu'. Na svom tvitu, rukovodstvo misije iz Nemačke aeronautičke agencije u Kelnu objasnilo je da je površina asteroida bila toliko mračnada je lenderu bilo teško da se pravilno orijentiše. Tim je naredio mali okret zamajca da bi se lender bolje namestio, nakon čega je MASCOT sproveo kompletnu sekvencu naučnih osmatranja tokom jednog asteroidnog dana i noći (Rjugu rotira jednom u 7,6 sati). Sledeći 'mini-pokret' o par metara omogućio je lenderu pomalo drugačiju perspektivu na teren, i omogućio infracrvenom magnetometru (MicrOmegi) da ostvari bolji kontakt sa površinom. Pomeranje foto-perspektive je omogućilo timu da napravi 3D model terena na koji je izvedeno sletanje. Evo ga:

m11

Nakon što je Sunce izašlo na asteroidu treći put, tim je komandovao jedan veliki skok da bi se lender premestio na novu lokaciju. Svi podaci prikupljeni na novoj lokaciji uspešno su poslati pre nego što je rotacija asteroida odnea MASCOT van zone vidljivosti sa 'Hajabuse 2'. MASCOT je poslao poslednji signal ka orbiteru u 19:04, nakon 17 sati rada, malo prevazišavši očekivanih 16 sati. do danas bi trebalo da su svi podaci sa MASCOT-a poslati ka Zemlji...

U 13:56 4. oktobra, 'Hajabusa 2' je započela svije uspinjanje ka Home Position na visini od 20 km, iako je ta aktivnost bila remećena novim tajfunom (Kong-rey) koji je pogodio Japan. (Misija ne sprovodi manevre za koje nije sigurna da će biti operativni van Japana.) Sledeća aktivnost 'Hajabuse 2' biće drugo probno spuštanje, a sve u cilju priprema za prvi tačdaun i uzimanje uzoraka krajem oktobra.

m12

m14

m15

U nastavku: 

P.S.
Pronašao sam na sajtovima mnogo priče oko toga šta predstavljaju svetle tačke koje se povremeno vide na asteroidu, poput ove koja je uhvaćena na slici pre odvajanja MASCOT-a.


Japanski roveri 'MINERVA' sleteli na asteroid Ryugu

'Hayabusa 2' na manje od 1000 metara od Ryugu!

'Hayabusa 2': na pragu asteroida Ryugu

'Hayabusa 2' snimila svoj cilj

Šta sad radi „Hayabusa 2“?

„Hayabusa 2“ snimila Zemlju i Mesec 

Hayabusa 2

Lansirana japanska medjuplanetrana sonda "Hajabusa-2"

HAYABUSA - lovac za uzoke asteroida

Hayabusa ipak donjela uzorke asteroida na Zemlju

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...