Astronautika: misije

Ne prisustvujemo svakog dana direktnom otkriću novog sveta. To je uvek fascinantna stvar, iako je u ovom konkretnom slučaju svet malen i radi se o asteroidu (162173) Ryugu, promera jedva 900 metara. I sve to zahvaljujući japanskoj sondi 'Hayabusa 2', koja je posle tri godine leta uspešno obavila prilaznu fazu Rjugi. Trenutno se brod nalazi u blizini asteroida, ali neće niti želi da ulazi u klasičnu orbitu oko asteroida, već će uz pomoć svojih jonskih motora leteti cik-cak oko objekta. Predstoji višemesečno istraživanje i mapiranje, a onda – makar tri kratka sletanja radi uzimanja uzoraka!

h1
Asteroid(162173) 1999 JU3, koji je tek odnedavno dobio ime Rjugu.

h2
Inženjeri i naučnici prate finalnu fazu prilaska 'Hayabuse 2'asteroidu Rjugu u kontrolnom centru Sagamihara.

Ovo nije prva Jaxina misija koja ima zadatak da prikupi uzorke sa jednog asteroida. Originalna sonda 'Hayabusa', stigla je i spustila se na asteroid Itokawujoš 2005. godine. O toj misiji sam napisao jednu od najzanimljivijih knjiga do sada, gde sam zbilja sa uživanjem ispratio jednu od najuzbudljivijih kosmičkih misija uopšte u istoriji, koja je u sebi imala sve elemente pravog trilera. Iako je sonda uspela da se posle osam umesto četiri godine dokopa Zemlje, bila je daleko od kompletnog uspeha. Toliko kvarova motora i žiroskopa, curenja goriva i bagova u mehanizmu za uzimanje uzoraka ne bi uspela da preživi nijedna druga letilica. Ali nisu džabe Japanci Japanci... Na kraju, posle 370 nedelja, u Australiju je palo manje od jednog miligrama materijala sa asteroida, daleko manje od očekivanog.

Ali Jaxovci su tvrdili da je prva 'Hayabusa'bila zapravo samo tehnološki demonstrator i da je zbog toga misija bila toliko rizična. Ovog puta, konstruktori su ubeđeni da će sonda, koja nema ni 600 kg, raditi kako se od nje očekuje. 

27. juna u 9:35 po japanskom vremenu, 'Hayabusa 2'je uspešno stigla do čudnog asterida u obliku dijamanta, Rjuge. Ona je lansirana 3. decembra 2014, i do cilja joj je trebalo pune tri ipo godine leta uz pomoć 4 mala motora jonskog pogona. Nepotrebno je reći da čim sam čuo da je raketa-nosač na čvrsto gorivo 'M-V'lansirana, napisao sam sve što sam tada mogao da isčačkam o ovoj sondi.Trenutno, letilica se nalazi na nepunih 20 km od Rjuge.

To je stvarno ogroman korak za ovu misiju, a kontrolori iz kosmičkog centra u Sagamihari su potvrdili da je 'Hayabusa 2'u stanju da održava konstantnu udaljenost od asteroida. To je značilo da je faza putovanja završena, a da započinje dugo i mukotrpno istraživanje čudnovatog asteroida.

h3
Šematski prikaz putanje japanskog robota. Slika je stara (nisam našao noviju), i prikazuje period gravitacionog manevra proleta pored Zemlje izvršenog tačno godinu dana nakon lansiranja…

h4
'Hayabusini'
električni motori tipa 'µ10'proizvođača 'NAC Co.'Po dijagonalama od motora nalaze se četiri tzv. neutralizatora. Naime, pošto jonski generator velikom brzinom izbacuje pozitivno naelektrisane jone ksenona, ostaje velika količina negativnih elektrona, te bi brod vremenom postao negativno naelektrisan i privlačio bi pozitivne jone nazad, tako da ne bi bilo potiska. Zato letilica mora da se 'neutrališe', tj. da izbacuje negativne elektrone. Upravo je 2009. kvar neutralizatora na prvoj 'Hayabusi' izazvao kvar motora 'B' (na slici gornji desni)

h5
Koga interesuju detalji vezani za konstrukciju letilice, a naročito za nemačko-francuski 10-kilogramski lender'MASCOT'(koji će moći i da skakuće po površini!) i čak tri subsonde (lendera) 'MINERVA', moraće da pročita moj pomenuti text, jer je to jedini izvor na našem jeziku. Sve ove igračke su postojale i u prvoj misiji ali nijedna nije uspela da obavi svoje obaveze...

Čudan oblik objekta uzrokuje krajnje neobičnu gravitacionih mapu objekta (gravitacija je preko 60.000 puta manja nego na Zemlji), a to će biti jako bitno prilikom planiranja vremena i mesta budućih spuštanja na asteroid. Tokom sledećih meseci, 'Hayabusa 2'će se spustiti na samo 5 km visine, a u krajnjoj fazi na svega kilometar! U zavisnosti kako mapiranje bude napredovalo, sonda će se spustiti na površinu asteroida u septembru ili oktobru. 'Hayabusa 2'će ostati u blizini asteroida oko 18 meseci, a trebalo bi da uzorke asteroida donese na Zemlju do kraja 2020. godine.

'Hayabusa 2'nije jedina asteroidna misija koja je u toku. Nasina sonda 'OSIRIS-REx' će se susresti sa asteroidom Bennuu avgustu, i ona ima zadatak da donese uzorke na Zemlju. Blago nama...

h6
Manevri za korigovanje trajektorije koje je 'Hayabusa 2'morala da obavi da bi dospela do steroida.

h7
'Hayabusa 2'
će ipaljivati ka asteroidu čitav niz predmeta. Pored pomenutih lendera i rovera, tu su različiti markeri za automatsko navođenje (5 kom.) a tu su i mali tantalski 5-gramski projektili koji treba da dignu prašinu koju će sonda usisati… Uz to, biće ispaljen i jedan eksplozivni impaktor težine 2,5 kg (SCI) koji će da napravi dubok krater iz koga će biti uzet uzorak…


'Hayabusa 2' snimila svoj cilj

Šta sad radi „Hayabusa 2“?

„Hayabusa 2“ snimila Zemlju i Mesec 

Hayabusa 2

Lansirana japanska medjuplanetrana sonda "Hajabusa-2"

HAYABUSA - lovac za uzoke asteroida

Hayabusa ipak donjela uzorke asteroida na Zemlju

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...