Astronautika: misije

pdf

Hayabusa 2
novi lovac na asteroide

Jedan od najdražih tekstova koji sam napisao prošle godine bio je onaj o japanskoj misiji MUSES-C, odn. “Hayabusi 1 koja je posle silnih peripetija i kvarova uspela da posle 370 nedelja sa sićušne Itokawe donese uzorke na Zemlju. Takav uspeh nisu uspele da ponove ni veće astro-sile na planeti, ali samo 1.604 dana kasnije JAXA je objavila da je lansirala novu misiju sa istim ciljem – “Haxabusu 2”! Poučeni faulovima od pre 10 godina, Japanci su napravili veću, pouzdaniju i sofistikovaniju mašinu. Pogledajmo o čemu se radi. Napominjem da će ovo opet biti obimna priča – zapravo prava mala knjiga – ali nisam ja kriv što Japanci od jonske sonde teške manje od 600 kg očekuju tako složene zadatke, pa naprave čitavu misiju komplikovanom. Dakle, ova knjiga je samo za prave sladokusce, koji žele da saznaju nove i često nedostupne tehničke detalje složenih uređaja u jednoj ingenioznoj međuplanetnoj misiji.


Hayabusa2

Za onu manjinu koja se drznula da ne pročita na ovom sajtu fantastičnu priču o prvoj “Hayabusi, podsetiću: “Hajabusa 2” (jap. はやぶさ2) predstavlja istraživačku misiju Japanske kosmičke agencije JAXA koja ima za cilj da poseti duplo veći asteroid od onog iz prethodne misije – (162173) 1999 JU3. “Hajabusa 2” je opremljena serijom lendera i penetratora, a glavni cilj je ostao isti – donošenje uzoraka asteroida na Zemlju. Čitav poduhvat se zasniva na originalnoj misiji “Hajabusa[1] lansiranoj 2003., koja je 2005. sletela na Itokavu i 2010. uspela da se vrati na Zemlju, i prvi put u istoriji donese uzorke materijala sa nekog asteroida.

Planirano je da “Hajabusa 2” kompletira misiju za 6 godina – lansirana je decembra 2014. i do cilja će putovati tri ipo godine, da bi se posle 18 meseci proučavanja asteroida vratila na Zemlju (u Australiju) do kraja 2020. godine.


[1] Od početka JAXA ju je tretirala kao demonstracionu tehnološku misiju, koja je trebala da isproba jonski pogon, komunikacione sisteme, uređaj za uzimanje uzoraka tla, kao i sisteme za stabilizaciju i orijentaciju letilice.

 

ilustracija

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(94 strane, 15,97 MB)
download

pdf

 


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...