Astronautika: misije

Trećeg decembra 2014. sa lansirne rampe YLP-1 kosmodroma Tanegasima raketom-nosačem H-2/202(F26) lansirana je japanska medjuplanetarna sonda "Hajabusa-2".

Hayabusa2 rendezvous
Osnovni cilj misije je spuštanje malog modula MASCOT na asteroid (162173) 1999JU3, uzimanje uzoraka tla sa njegove površine i njihov transport na Zemlju. Spuštanje na asteroid prečnika samo oko 1000m je planirano jula 2018. a povratak na Zemlju decembra 2020.  Osnovni koncept aparata "Hajabusa-2", njegova konstrukcija i tehnika sakupljanja uzoraka tla je zasnovana na iskustvima prethodnog aparata "Hajabusa". Masa aparata ke 600kg, dok modul za spuštanje MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout) koji može da skače po tlu teži 10kg. Na projektu ovog malog modula radili su stručnjaci iz Nemačke i Francuske. 

Pored modula MASCOT, na površinu asteroid trebaju da budu spuštena dva minijaturan rovera MINERVA-2.

Sonda "Hajabusa-2" nosi mikročip sa imenima, porukama i fotografijama zemljana.

Tokom današnjeg lansiranja, u kosmos su takodje izbačena tri mala kosmička aparata, kao propratni korisni teret. Aparat PROCYON mase 59kg će biti upotrebljen za testiranje Sistema navigacije tokom zbližavanja sa asteroidima. Aparat DESPATCH mase 30kg je umetnički projekat Univerziteta Tama namenjen radio-amaterima. Eksperimentalni aparat Shinen 2 mase 15kg je napravljen na Univerzitetu Kagosima I biće postavljen na heliocentricčnu orbitu parametara 0.7 x 1,3 astronomskih jedinica.  

 


Čeka se lansiranje „Hayabuse 2“ 
(Misije)

... Polo-R“. HAYABUSA - lovac za uzoke asteroida  ...
Kreirano 29 novembar 2014
HAYABUSA - lovac za uzoke asteroida
(Istorija)
... toliko uspešna da se danas, 10 godina kasnije, sprema njen nastavak. O OVOJ LETELICI U SEDAM PRIČA  Hayabusa lovac na uzorke asteroida Japanski kosmički program je oduvek bio neverovatan, ...
Kreirano 07 novembar 2014
Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...