Astronautika: misije

Japanci polako puštaju zanimljive slike svoje poslednje međuplanetne misije koji je završila sonda 'Hayabusa 2'. Ona je sada već 6 meseci na putu ka Zemlji, gde će stići do kraja godine gonjena nežnim ali upornim jonskim motorima.

senka
Na slici se vidi senka solarnog panela sonde 'Hayabusa 2' na površini asteroida Ryugu tokom priprema za uzimanje uzoraka 22. februara 2019.

Misija 'Apollo' je ukupno donela na Zemlju skoro 4 miliona puta više materijala sa Meseca nego 100 miligrama koliko se nadamo da će doneti JAXA-ina misija 'Hayabusa 2' sa asteroida. Ipak, naučnici s nestrpljenjem očekuju i tu količinu jer je prethodna japanska misija na asteroid iz 2010. donela na Zemlju svega 1500 čestica teških manje od 1 grama, od kojih je najveća imala manje od 10 mikrona.


Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži