NASA, u partnerstvu sa ESA (Evropska svemirska agencija) i CSA (Kanadska svemirska agencija), objaviće prve slike i spektroskopske podatke svemirskog teleskopa James Vebb u punom koloru tokom prenosa koji počinje u:

16:30 po našem vremenu (14:30 UTC),

utorak, 12. jula,

iz Nasinog centra za svemirske letove Godard u Grinbeltu, Merilend.

Objavljivaće se jedna po jedna, ove prve slike sa najvećeg i najmoćnijeg svemirskog teleskopa na svetu će demonstrirati Veb u svojoj punoj snazi, spremnog da započne svoju misiju otkrivanja infracrvenog univerzuma.

Svaka slika će istovremeno biti dostupna na društvenim mrežama, kao i na veb stranici agencije NASA (www.nasa.gov).

Juče je objavljena prva slika sa Džejms Veba, kao prikaz mogućnosti teleskopa. To je najdublja i najoštrija infracrvena slika dalekog univerzuma do sada, prvo Vebovo duboko polje. Slika galaktičkog jata SMACS 0723 je prepuna detalja. Hiljade galaksija – uključujući najslabije objekte ikada primećene u infracrvenom spektru – pojavile su se u Vebovom pogledu.

 1

Prvo Vebovo duboko polje. Ovaj komad ogromnog univerzuma pokriva deo neba otprilike veličine zrna peska kada podignemo iznad sebe ispružene ruke. NASA/James Web

Evo spisak slika koje će se danas objaviti:

Carina Nebula. Maglina Carina je jedna od najvećih i najsjajnijih maglina na nebu, udaljena oko 7.600 svetlosnih godina, nalazi se u južnom sazvežđu Karina. Magline su rasadnici u kojima se formiraju nove zvezde. Maglina Karina je dom mnogih masivnih zvezda, nekoliko puta većih od Sunca.

2

Ova slika Carina magline snimljena sa Hubl svemirskim teleskopom prikazuje haotičnu aktivnost na vrhu stuba od gasa i prašine, visokog tri svetlosne godine u kome se rađaju nove zvezde. NASA/Habl

WASP-96 b (spektar). WASP-96 b je džinovska planeta van našeg Sunčevog sistema, sastavljena uglavnom od gasa. Planeta, koja se nalazi na skoro 1.150 svetlosnih godina od Zemlje, kruži oko svojih zvezda svakih 3,4 dana. Ima oko polovine mase Jupitera, i otkrivena je 2014. godine.

Maglina Južni prsten ili maglina „Osam praska“ (Eight-Burst), je planetarna maglina – oblak gasa koji se širi, koji okružuje umiruću zvezdu. Prečnik mu je skoro pola svetlosne godine i udaljen je od Zemlje otprilike 2.000 svetlosnih godina.

Stefanov kvintet. Oko 290 miliona svetlosnih godina od nas, Stefanov kvintet se nalazi u sazvežđu Pegaz. Značajna je po tome što je prva kompaktna galaktička grupa ikada otkrivena, još 1877. god. Četiri od pet galaksija unutar kvinteta su zaključane u kosmičkom gravitacionom plesu ponovljenih bliskih susreta.

3

Stephenov kvintet. X-ray (NASA/CXC/CfA/E.O’Sullivan); Optical (Canada-France-Hawaii-Telescope/Coelum).

SMACS 0723. Masivna jata galaksija u prvom planu uvećavaju i izobličuju svetlost objekata iza sebe, omogućavajući pogled dubokog polja kako u izuzetno udaljene i izuzetno  slabo vidljive populacije galaksija.

Prezentacija sigurno neće ići kako bismo mi hteli sve slike odjednom, nego će slediti uvodna priča, i poduža priča o svakoj slici. Neće nam smetati, dugo smo čekali i dočekali.

Izvor:

nasa.gov 

universetoday.com 

 

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...