Novi moćni teleskop, tehnološko čudo od 10 milijardi dolara, koje čeka da bude lansiran u svemir, i koji se smatra naslednikom Habla, moći će da vidi najranije galaksije i da analizira atmosferu planeta koje kruže oko udaljenih zvezda, tražeći gasove koji bi ukazivali na prisustvo života. Ali pretila je opasnost da teleskop ne bude James Webb teleskop.

1

NASA-in novi teleskop nosi ime James Webb (u sredini), uticajne ličnost koju je američki predsednik John F. Kennedi (desno) imenovao da vodi svemirsku agenciju tokom 60-ih. Međutim, neki astronomi, zbog diskriminacije koju je navodno sprovodio nad homoseksualcima u državnim službama tokom njegovog mandata, traže da se spreči da teleskop nosi njegovo ime. PhotoKuest/Getti Images.

Dok naučna i amaterska zajednica sa oduševljenjem čeka početak rada ovog teleskopa, u pozadini se dešavao sukob oko njegovog imena. Ove godine, više od 1.200 ljudi, uglavnom astronoma ili ljubitelja astronomije - uključujući naučnike koji žele da koriste novi teleskop za vlastita istraživanja - potpisalo je peticiju u kojoj se traži od NASE da preimenuje teleskop, sa obrazloženjem da je James Webb navodno bio umešan u odstranjivanje homoseksualaca sa državnih poslova tokom svog rada u državnoj službi, uključujući i kada je služio na visokom položaju u Stejt departmentu. Navode dokaze da su pod Webovim vođstvom, nehetreoseksualni ljudi bili proganjani.

2

U danšanjem vremenu kada su SAD podeljene između obojenh i belih, homo i heteroseksulanih, bogatih i siromašnih, žena i muškaraca, ne čudi da se i NASA našla na udaru. Doktor Chanda Prescod-Weinstein kao obojna i queer (pojam koji podrazumeva homo i biseksulane osobe) se pojavila kao glasnogovornik pokreta za promenu imena teleskopa.

"U najboljem slučaju, Webbov dosje je komplikovan", kaže Chanda Prescod-Weinstein, astronom sa Univerziteta u Nju Hempširu koja je koautor članka u kojem se traži da se teleskop preimenuje. "U najgorem slučaju, šaljemo ovaj neverovatni instrument na nebo sa imenom homofoba, po mom mišljenju."

Kao odgovor na kontroverzu, NASA je otvorila istragu "kako bi ispitala Webbovu ulogu u vladi", ali agencija nije ponudila detalje o tome kako je istraga obavljena ili ko je ocenio njene nalaze - osim što je pomenula da su uključeni istoričari.

"Učinili smo onoliko koliko možemo u ovom trenutku i iscrpili smo istraživačke mogućnosti", rekla je viši naučni oficir za komunikaciju Karen Fox. "Ti napori nisu otkrili dokaze koji opravdavaju promenu imena."

Da li će se slučaj na tome završiti, ostaje da vidimo. Prescod-Weinsteinova nije zadovoljna transparentnošću sprovedene istrage. Nadajmo se da će zemaljske tenzije ostati na zemlji a James Webb biti na nabu, tačnije u Lagranževoj tački i slati nam do sada neviđene fotografije neopterećene ljudskim strastima i mukama.

 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...