Posle četvrt veka izgradnje, čestih prekida, pa odlaganja, danas je konačno u svemir lansiran Svemirski teleskop Džejms Veb. Ima onih mlađih naših čitalaca koji su u trenutku početka izgradnje ovog teleskopa tek rođeni i koji su tako čitav svoj životni vek do sada delili sa ovom grandioznim teleskopom.

logo

Sve je proteklo po planu i, stručnjaci kažu da su uspešno protekle kritične faze lansiranja. Ali ima još puno posla naročito u sledećih nekoliko nedelja. Do svog odredišta, Lagranžeove tačke broj 2, JW će putovati sledećih 29 dana, a tada nastupa nova briga i nervoza, ali o tome ćemo pričati kroz 29 dana.

Mnogi su pratili ovo lansiranje. Što se AM tiče, okupila se grupa od dvadesetak ljubitelja astronautike i posmatrali lansiranje uz komentare Srđana Penjivraga i Tomislava Bandina. Pitanja i komentare su stavljali prof. Gajić, Gagić, Stanković, Milutinović i – bolje da ne nabrajam jer ću nekog slučajno izostaviti. Na žalost, i tehničkih razloga (tj. neukosti organizatora) neki naši prijatelji su slučajno izostali te su se izgubili u nekim slučajno kreiranim paralelnim grupama – izvinjavamo im se.

j1

Plan je bio da se ova naša seansa prenosi preko YT, ali ispalo je da za tako nešto ovog puta nismo bili dovoljno obučeni. To je šteta jer smo čuli izuzetno, ali izuzetno vredne podatke i opaske učesnika ovog našeg okupljanja. Govorili su nam ovi naši stručnjaci koji bi komotno mogli da zamene voditelje u samoj Nasi. Čak su znali tačno koje gorivo i u kojoj fazi leta koristi JW i koje su mu karakteristike itd. Uz to, naravno, čuli smo i druge dragocene podatke.

3

Na kraju preporuka za dalje praćenje misije

 


 

Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 8 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 17 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 5 dana ranije

Foto...