Gde je šta radi JWST

Vesti o JWST sa Viber grupe Astronomskog magazina.

(najnovije su na vrhu):

[ 3 April 2022 00:08 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: Veb je završio prvo poravnanje grupe instrumenata
 
Juče je završena šesta faza poravnavanja ogledala JWST sa instrumentima kako bi stvorili što preciznije i fokusiranije slike. Dok Mid-Infrared Instrument (MIRI) nastavlja sa hlađenjem, timovi koji rade na Vebu uspešno su uskladili ostale instrumente opservatorije sa Vebovim ogledalima. Prethodne faze poravnanja su bile toliko precizne i dobro izvedene da je tim zaključio da nisu potrebna dodatna podešavanja sekundarnog ogledala do sedme i poslednje faze, koja će uključiti MIRI kada se potpuno ohladi.
 
„Po pravilu, proces puštanja u rad počinje grubim korekcijama, a zatim prelazi u fazu fine korekcije. Rane sekundarne grube korekcije su, međutim, bile toliko uspešne da su fine korekcije u faze šest bile nepotrebne“, rekla je Čanda Voker, Vebov naučnik za detekciju i kontrolu. „Ovo dostignuće je rezultat dugogodišnjeg planiranja i odličnog timskog rada među timom za detekciju talasnog fronta".
 
Tokom većeg dela procesa poravnanja, Vebovih 18 heksagonalnih ogledala i sekundarnog ogledala, bili su fokusirani samo na instrument Near-Infrared Camera (NIRCam). Po završetku ovog poskednjeg koraka, opservatorija je sada usklađena sa Fine Guidance Sensor (FGS) (senzorom za fino navođenje), Slitless Spektrografom (NIRISS) i spektrometrom bliskog infracrvenog spektra (Near-Infrared Spectrometer NIRSpec).
 
Kada se MIRI potpuno ohladi na svoju kriogenu radnu temperaturu u narednim nedeljama, dogodiće se drugo poravnanje više instrumenata kako bi se izvršila konačna podešavanja instrumenata i ogledala. Kada teleskop bude bio potpuno poravnat i sposoban da isporuči fokusiranu svetlost svakom instrumentu, doći će do sastanka o ključnoj odluci da se potvrdi kraj podešavanja, štelovanja i kalibracije JWST. Posle toga bi se moglo očekivati zvanično puštanje teleskopa u rad od prilike sredinom leta.
 
SegmentAlignment
spajanjeOgledala
[ 26 February 2022 08:52 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: Imamo nova dostignuća i nove male pobede u pripremi JWST za njegov posao. Naime, završene su grube kalibracije i podešavanja optike pa je ona mutna slika sa haotično razbacanim tačkicama sada nešto uteđenija. Tačnije, na slici je samo jedna zvezda jer je uspešno završeno fokusiranje i stakiranje svih 18 refleksija segmenata primara u jedan lik. U prevodu, svaki segment primara sada sve prikupljene fotone reflektuje u jednu istu tačku. 
 
Međutim, iako mi sada vidimo samo jednu zvezdu, to ne znači da je poravnanje završeno. Primar i dalje ima greške u pozicioniraju segmenata ali su sada te greške daleko manje.
 
Kako na NIRCam detektoru primar i dalje izgleda kao nehomogena celina, sada se kreće u fazu da se ogledala dodatno izravnaju sa preciznošću manjom od talasne dužine svetlosti.
Tako ulazimo u četvrtu fazu koju stručnjaci koji rade na Vebu zovu "grubo faziranje" gde se NIRCam koristi za snimanje svetlosnih spektara iz 20 odvojenih parova segmenata primara. Ovo će pomoći da se isprave vertikalne neravnine između segmenata i učiniti sliku još oštrinom i preciznijim i narednim nedeljama.

viber image 2022 02 23 16 46 54 702

[ 23 February 2022 16:47 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: Slikoviti prikaz razlike između 2. i 3. faze podešavanja optike na JWST
[ 18 February 2022 22:23 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: Sećamo se Vebovog first lajta. Šalio sam se da su stručnjaci zaboravili da ga kolimiraju. Slika je bila haotična, ali u neku ruku i genijalna jer je ona zapravo označila početak kalibracije ove glomazne optike. Sada sve zavisi od tog finog štelovanja. Ideja je zapravo vrlo prosta. Prva, "nekolimirana" slika je zapravo odraz jedne iste zvezde od svakog pojedinačnog segmenta primara. Haotičan raspored odraza zvezde pokazuje različit ugao nagiba svakog segnemna od svih 18 koliko ih sačinjava primar. Svih 18 heksagonalnih delova se moraju uklopiti i davati sliku kao jedno telo. Tada je počela prva faza podešavanja da se svi odrazi dovedu u centar svakog pojedinačnog segmenta. To je danas uspešno završeno i započeo je proces kalibracije i izoštravanja sekundara. Treći proces će biti spajanje svih 18 odraza u jedna lik. Kada se to bude završilo, moći ćemo da kažemo da smo uspeli u još jednom velikom poslu kao prvoj uspešnoj opservaciji.
viber_image_2022-02-18_22-25-51-877 viber_image_2022-02-18_22-25-52-053
[ 16 February 2022 10:27 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: Kako je hladjenje primara i sekundara imperativ, sa druge strane imali smo izazov da se ne stvori vodeni led na optičkim površinama zbog značajnih temperaturnih razilka izmedju strane u senci i one koja je ka Suncu. Tada je Vebov tim koristio grejače kako bi sprečio stvaranje vodenog leda. Kako se optika hladi prostom termalnom disipacojom u svemir, Vebov MIRI mora postići još nizu temperaturu, tačnije oko -266⁰C. Da bi se to postiglo, koristi se klasična princip rashladnog uređaja gde cirkuliše helijum. Na taj način će se odvesti van višak energije koja će se preko spoljnig hladnjaka emitovati u svemir. Prošle nedelje je pušten prvi stepen hlađenja helijumom.
[ 16 February 2022 09:33 ] ⁨Behaudin Karić.⁩: Webu je potrebno jos da se ohladi ... Hlađenje stvari u svemiru je teže nego što zvuči. Ali upravo to je proces kroz koji trenutno prolazi teleskop James Webb. Spuštanje na kriogenu temperaturu je imperativ da bi njegovi infracrveni sistemi za snimanje ispravno radili. Iako je teleskop već počeo, proći će još nekoliko sedmica prije nego što se proces završi i bude spreman je da počne snimati svoje prve revolucionarne infracrvene slike svemira.
 OgledaloBK
To bi moglo izgledati kao izuzetno dugo vrijeme da se nešto ohladi, ali sve je to dio poteškoća da se to uradi u svemiru. Prva škakljiva tačka je skloniti se Suncu, koje može zagrijati stvari do nevjerovatnih stupnjeva ako su izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Hlađenje ogledala:

temperatura ogledala
[ 13 February 2022 12:41 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: Ogledala se polako ali sigurno hlade :) sekundar je oko 30⁰ iznad apsolutne nule, a primar tu negde oko 60⁰ iznad
[ 8 February 2022 08:33 ] ⁨Neđo⁩: A sad, malo trivia. Nasa kaze da je JWST  toliko osjetljiv na infracrveno zracenje da moze detektovati bumbara na udaljenosti kao do mjeseca. Ili, u vidljivom spektru, moze razaznati novcic na 40 km udaljenosti.
prviCilj
[ 29 January 2022 18:35 ] ⁨Behaudin Karić.⁩: Iako je svemirska letjelica još mjesecima udaljena od početka svojih službenih naučnih opservacija, jedna posebno sjajna zvijezda po imenu HD 84406 uskoro će biti predmet pažnje JWST-a: 
"Svjetlost zvijezda, sjajna zvijezda... prva zvijezda koju će Web vidjeti je HD 84406, zvijezda nalik suncu udaljena oko 260 svjetlosnih godina", objavili su zvaničnici NASA-e na Tviteru u petak (28. januara) preko JWST-ovog zvaničnog Tviter naloga. 
[ 24 January 2022 20:43 ] ⁨Neđo⁩: Webb je i zvanično u L2.
[ 22 January 2022 02:20 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: U ponedeljak, 24.1.2022. inženjeru NASAe će izvršiti poslednju korekciju putanje koja će JWST "parkirati" u L2. Do sada je sve prošlo glatko pa i bolje nego što je planirano jer je, bar prema proračunima, Veb dobrim manevrima sačuvao gorivo toliko da mu je vek rada sada procenjen na skoro 25 godina, što je više od duplo više nego što je prvobitno planirano. Ako se vodimo time da je do sada sve bilo kako treba, onda će ovo parkiranje biti rutinsko, ali ajde da sačekamo da vidimo kako će proći.
[ 21 January 2022 20:08 ] ⁨Behaudin Karić.⁩: GIF
[ 21 January 2022 20:09 ] ⁨Behaudin Karić.⁩: “Sljedeće u procesu je pomjeranje ogledala u mikronskim i nanometarskim rasponima kako bismo došli do konačnih optičkih pozicija za teleskop. Proces poravnanja teleskopa trajat će otprilike tri mjeseca.”
—Erin Wolf, menadžer programa svemirskog teleskopa James Webb, Ball Aerospace
[ 21 January 2022 20:11 ] ⁨Behaudin Karić.⁩: (“Danas je James Webbtim je završio "grubu" implementaciju poravnanja segmenta ogledala" )
[ 21 January 2022 20:12 ] ⁨Behaudin Karić.⁩: Tim za postavljanje ogledala postepeno je pomerao svih 132 aktuatora koji se nalaze na zadnjoj strani primarnih segmenata ogledala i sekundarnog ogledala. 
[ 21 January 2022 20:16 ] ⁨Behaudin Karić.⁩: Taman da se sve ustima i pusti pa da na Letenci mozemo uzivati :-) u pricama oko ovoga
[ 18 January 2022 01:19 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: Ništa se značajno na JWST ne dešava sem što se sada vrši fino razmeštanje segmenata primara iz položaja za let u položaj za izravnanje u "jedno telo". Proces je dosta dug i spor, ali i za to ima razloga. Sistem za razmeštanje segmenata primara je napravljen da u jednom trenutku može razmeštsti samo jedan segment. To je korisno iz više razloga, a ključni su manje zagrevanje i manja mogućnost za greškom. Sledeći bitan razlog zbog čega sve ovo ide jako sporo je taj što su motori za podešavanje optike toliko precizni da mogu podešavati položaj ogledala sa tačnošću od +- 10 nanometara ili 1/10.000 debljine ljudske dlake. E sad mi od takvih motora očekujemo da relociraju segmente iz parking položaja u položaj za štelovanje, a to je pomeranje od oko 12.5mm. Kako sistem pomera jedan po jedan segment, svih 18 segmenata se mogu pomeriti oko 1mm dnevno. Malo li je :) od motora koji ima osetljivost na nanometre, mi sad očekujemo da pomeri ogledala preko 1cm. Evo ga trenutno stanje segmenata
segmenti
[ 13 January 2022 16:01 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: https://fb.watch/av_4b9z1j9/
[ 12 January 2022 23:47 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: Webov tim je danas započeo složeni proces izravnanja segmenata primara, kao i sekundara. 126 motora će pomerati i uklapati segmente primara tako da svi zapravo budu složeni u jednu optičku celinu, dok će 6 njih raditi na pozicioniranju sekundarnog ogledala. Procenjuje se da će ovaj proces potrajati do 3 meseca.
[ 12 January 2022 18:47 ] ⁨Srdjan Penjivrag⁩: Na ovoj lokaciji ce se pojaviti prva (a i sva ostala) JWST posmatranja
[ 12 January 2022 18:47 ] ⁨Srdjan Penjivrag⁩: https://mast.stsci.edu/portal/Mashup/Clients/Mast/Portal.html
[ 12 January 2022 18:48 ] ⁨Srdjan Penjivrag⁩: zanimljivo je da ce JWST imati u prvoj godini 178 posmatranja M57, kroz sve moguce filtere
[ 12 January 2022 18:49 ] ⁨Srdjan Penjivrag⁩: M57 taman lepo staje knap u celo vidno polje kamere
[ 12 January 2022 18:50 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: Koincidencija. Danas sam baš čeprkao po netu da vidim šta je planirano za first light i sad ovo šalješ :)
[ 12 January 2022 18:51 ] ⁨Srdjan Penjivrag⁩: sta ce biti zvanican first light, ja mislim da je to i dalje misterija
[ 12 January 2022 18:52 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: To sam i ja video. Priča se bukvalno o svemu (video sam i ovo što si poslao) a ovo ništa. Možda je iznenađenje :)

[ 8 January 2022 15:45 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: Tim JWST je dao zeleno svetlo za početak rasklapanja i pozicioniranja desnog segmenta primarnog ogledala. Završetkom te operacije, teleskop će biti skoro pa kompletno spreman za "first light" za oko pet ili meseci. Zvaničnom početku upotrebe teleskopa naravno prethode podešavanja, štelovanja, kalibracija i uspostavljanje operativne radne temperature. 

Mišljenja sam da ako je sve do sad prošlo glatko i bez skoro ikakvih problema, smatram da će sve ostalo biti samo pitanje vremena dok teleskop stigne do pozicije i udobno se smesti za posmatranje :)

[ 8 January 2022 16:32 ] ⁨Tomislav Bandin⁩: Kako se meni čini....

IMAMO NOVI TELESKOP!!!

[ 8 January 2022 16:50 ] ⁨Radan Mitrovic⁩: Šta pije kafana, 😁😜🤣

[ 8 January 2022 16:51 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: To ćemo na Letenki da zalijemo :)

[ 8 January 2022 16:55 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: Imam nezvaničan info da NASA planira first light za okvirno vreme kampa i da je to inače unapred planirano, tako da ćemo tad zvanično videti šta može :) tačan dan kada će biti first light se ne zna dok se zvanično ne objavi vreme kampa. Zato @⁨Aleksandar⁩ , nemoj da kočiš nego pričaj. Nemoj NASAu da držiš na žeravici da ljudi ne znaju kad kreću sa radom :)

[ 7 January 2022 23:32 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: Naša "igračka" polako dobija svoju konačnu formu. Primar je do pola otvoren, tačnije otvoren je levi segment od 3 šestougaona dela. Tako je još jedna operacija uspešno obavljena, a sa njom je startovao u 8:36 EST. Ostalo je da se otvori i desni deo, a ta operacija je planirana za sutra.

[ 7 January 2022 15:52 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: Za danas je planirano otvaranje primara, to jest prvo leve strane, pa potom sutra i desne. Operacija otvaranja će trajati oko 5 minuta, ali njoj prvi prethodi otključavanje mehanizma koje su držali sklopljene segmente na mesto za transport.
[ 7 January 2022 15:46 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩:<Juče, 6.1. ujutru, tačnije u 8:48 EST uspešno postavljen specijalni hladnjak od aluminijuma koji ima zadatak da iz sistema izvodi višak toplote i emituje je van, to jest u svemir. Hladnjak dimenzija oko 1.2x2.5m je specijalnim aluminijumskih oajpovima povezan sa instrumentima koji zahtevaju niske radne temperature. Ceo sistem hlađenja se zove Aft Deployable Instrument Radiator, ili ADIR
[ 6 January 2022 09:34 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: Proces je otpočeo oko 9:52 EST. U 11:28 EST je završio da izvlačenjem nosaca, A U 11:51 EST je konstrukcija zaključana da bi iz NASAe u 12:53 zvanično javili da je ogledalo postavljeno. Inače, ono je se nalazi na nosaču koje je oko 7.7m od primarnog ogledala.
[ 6 January 2022 09:33 ] ⁨Tomislav Bandin⁩: U prevodu, sad već imamo teleskop. Ostaje da se leva i desna strana primarnog ogledala rasklope i zabava može da počne!
[ 6 January 2022 09:31 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: Jednu po jednu operaciju Veb usposno obavlja, tako je i sekindar postavljen danas 
[ 5 January 2022 19:49 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: Rasklapanje teleskopa je vrlo kompleksno i zahtevno, pa s tim u vezi dolazi i do odlaganja nekih operacija kako bi se očuvala sigurnost o bezbednost same misije. Tako je za sutra ujutro, oko 9:45 EST planiran početak postavljanja sekundarnog ogledala. Postavljanje, to jest rasklapanje i pozicioniranje nosača ispred, još sklopljenog primarnog ogledala.
[ 5 January 2022 00:09 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: U 11:59 EST zvanično je zategnut i poslednji 5. sloj solarne zaštite i time je uspešno okončana ova operacija.
[ 4 January 2022 11:22 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: Vebov tim je uspešno zategao 3 sloja solarne zaštite. Prvi sloj je zategnut u 15:48 ECT. Drugi sloj je počeo sa natezanjem u 16:09 ECT, a ceo postupak je trajao 74 minuta. Treći sloj je počeo sa osvajanjem u 17:48 ECT i proces je trajao 71 minut. Sve ukupno do sada sa zatezanjem i prvog sloja je trajao oko 5.5 sati. Otvorena su 3 sloja koja su najbliža Suncu, a zatezanje zadnja dva sloja je planirano za sutra. Ovo je jedna od najsloženijih operacija jer u toku zatezanja štitnika postoji složena interakcija između mehanizma za zatezanje, kablova i membrana pa su rizici veliki. Može se napomenuti da je ovo (zatezanje membrana) bio najteži test koji je vršen na Zemlji. Prilikom jednog testiranja je čak došlo i do cepanja nembrana. Procenjuje se da će, kada se otvore svih 5 barijera, temperatura opreme biti na oko 34K što je ključno za IC astronomiju. Baš zbog toga je ova operacija jedna od bitnijih u fazi rasklapanja tepeskopa.
[ 3 January 2022 13:15 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: NASA je, posle rasklapanja levog nosača solarne zaštite za teleskop, saopštila da će odložiti planiranu proceduru zatezanja zaštite da bi se tim mogao odmoriti i spremiti. Međutim, promenili su saopštenje da je dalje rasklapanje odloženo jer se vrši nadzor elektroenergetskih sistema JWST kako bi se uverili da li je u stanju da izvrši pomenutu operaciju.
[ 2 January 2022 11:44 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: Tim JWST je uspešno otvorio levi nosač solarne zaštite. Operacija je trebala da počne nešto ranije, ali je Vebov tim odložio početak rasklapanja da bi se uverio da je solarni štit u potpunosti spreman za razmotavanje. Prvi senzor koji je trebao da pokaže spremnost za rastezanje je slao lažne parametre, ali sekundarni i tercijarni senzori su potvrdili spremnost i operacija je pokrenuta. Raspoređivanje 5 teleskopskih segmenata za sol.zaštitu je pokrenuto u 13:30 ETC, a završio je u 16:49 ETC
ezgif.com gif maker
[ 30 December 2021 14:43 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: JWST je uspešno izvršio još  jednu operaciju u svom rasklapanju time što je proširio montažni toranj (Deployable Tower Assembly) za oko 1.22 metara. Tim podizanjem tornja dobija se na prostoru između gornjeg dela opservatorije gde se nalaze merni instrumenti i ogledala i donjeg dela gde je smeštena elektronika i pogonski sistemi. Time se postiže dovoljna udaljenost da omogući nephdno hlađenje optike i mernih instrumenata da bi se stvorili optimalni uslovi za detekciju infracrvenog zračenja. Ovo je takođe značajno da bi se obezbedio neophodni proctor za nesmetano otvaranje i zatezanje solarnog štita. 
Ova operacija je trajala preko 6 sati. Proces je počeo u 9:45 ECT, a završio se oko 16:24 ECT.
[ 29 December 2021 21:46 ] ⁨Neđo⁩: Sad već imamo i temperature: 
JWSTNedjp
[ 29 December 2021 17:39 ] ⁨Neđo⁩: Jedna odlična vijest, webb je sa dva odlična manevra ustedio solidnu količinu goriva i moci ce da radi 'dosta duze' od planiranih 10 godina. Tako Nasa danas rece.
[ 29 December 2021 17:40 ] ⁨Neđo⁩: Ne znam o kom periodu se radi, ali imam osjecaj da cemo dobijati korisne podatke sa njega bar dvije decenije.

[ 29 December 2021 10:15 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: Još jedan podatak o JWST. Juče, 28.12. je teleskop napravio još jedan bitan korak u svom "rasklapanju" i uspešno je zategao termalnu barijeru. Sa operacijom je završio u 13:21 ETC, a ceo proces je trajao 4 sata.

[ 28 December 2021 15:23 ] ⁨Marko Savić⁩: Webb usporava jer na njega i dalje deluje Zemljina gravitacija. Ariana ga je zavitlala brzinom preko 2,5km/s i od tada sve vreme usporava, sada je na oko 1km/s.

Korekcija kursa ne može drastično da promeni brzinu letelice, već samo obezbeđuje da letelica “pogodi” L2 u trenutku kad joj je brzina u odnosu na Zemlju padne na nulu.

Kao karling na uzbrdici, a L2 predstavlja udubljenje u podlozi taman toliko da zadrži kuglu ako u njega upadne veoma malom brzinom.[ 28 December 2021 13:58 ] ⁨Behaudin Karić.⁩: A sam prilazak mora biti vise nego lagan jer ne moze kociti. Mislim da se prvi "gas" zove Mid Course Correction Burn i nakon primljene telemetrije (sad vise nisam siguran posve ) on bi mogao imati jos par tih (mislim ukupuno 3) koja bi ga parkirala u L2. Meni ovo najvise lici na onaj Curling tj ono "bocanje na ledu" kada igrac malom snagom gurne cunj da doklize do centra na drugom kraju.

[ 28 December 2021 13:47 ] ⁨Behaudin Karić.⁩: Po meni zbog laganog dolaska u L2 tacku uz minimalno koristenje goriva

[ 28 December 2021 13:38 ] ⁨Stevan Marinkovic⁩: Jedno pitanje, zašto WEBB usporava?

[ 27 December 2021 15:10 ] ⁨Tomislav Bandin⁩: Najnovija vest:

 JWST tim je uspešno uključio i testirao glavnu komunikacionu usmerenu antenu. Preko ove antene trebalo bi da se prenosi najmanje 28,6 GB podataka dnevno.

28.6 GB!!! Eeee!

Sledeća ključna operacija počinje sutra, a to je otvaranje termičkog štita. 

Srećno!

[ 27 December 2021 00:09 ] ⁨Marko Savić⁩: Webb je trenutno jednu svetlosnu sekundu daleko od Zemlje!

[ 26 December 2021 20:54 ] ⁨Marko Savić⁩: Nažalost, oblik toplotnog štita je takav da predstavlja ispupčeno tj. rasipno ogledalo...

Mada, iako verujem da će postojati idealni momenti kada jedan deo štita odbija zrak sunca direktno ka nama, siguran sam da nećemo te momente tačno da izračunamo kao što je moglo sa iridijumima...

[ 26 December 2021 20:52 ] ⁨Tomislav Bandin⁩: Eto konačnog odgovora. JWST će biti znatno većih dimenzija, a koliko ja kapiram biće refleksivan kao ogledalo...

[ 26 December 2021 20:48 ] ⁨Neđo⁩: Nece moci sa amaterskim teleskopima. Mada, pitanje je dje je granica amaterizma...neki 'amateri' imaju ozbiljne igračke. Elem, sa 2.2 metarskim teleskopom iz neke od opservatorija iz Cilea su uspjeli losirati WMAP koji je bio u L2.

[ 26 December 2021 20:16 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: 150/750 ima graničnu magnitudu oko 13. Da li bi mu sjaj bio daleko od 13 ili tu negde, pitanje je sad.

[ 26 December 2021 19:53 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: Suština je u tome da će solarna zaštita biti okrenuta ka izvorima svetlosti, to jest ka Suncu, Mesecu i nama, to znači da će tu svetlost u nekim momentima reflektovati ka nama. Pričam kada postane operativan u L2. Procenjuje li se koju bi magnitudu mogao da ima? Bilo bi zanimljivo loviti ga kad uslovi to budu dozvoljavali

[ 26 December 2021 19:26 ] ⁨Radan Mitrovic⁩: Teško. Web je sada na preko 170 000 km

[ 26 December 2021 19:27 ] ⁨Radan Mitrovic⁩: Geostationarni su na 36000 km i jedva se vide kao blede zvezde.

[ 26 December 2021 19:25 ] ⁨Tomislav Bandin⁩: Sigurno da može. Ali to bi bila tačkica...

[ 26 December 2021 19:23 ] ⁨Cedomir Stankovic⁩: @⁨Srdjan Penjivrag⁩ zna li se šta, može li se sa zemlje u nekom trenutku videti Veb, sada dok je na putu ka L2?

[ 25 December 2021 20:08 ] ⁨Dejan Petrovic⁩: Danas je bilo pitanje: Da li je tačka parkiranja L2 - stabilna? Precizan odgovovr je: Ne, L2 je "približno" stabilna - metastabilna, tako da će JWST da orbitira oko nje u halo orbiti sa periodom približno T=6meseci.

(Lagranžove tačke L4 i L5 su stabilne (pod određenim uslovima koji su u sistemu Sunce-Zemlja zadovoljeni, dok L1, L2 i L3 nisu stabilne.)

[ 25 December 2021 20:08 ] ⁨Srdjan Penjivrag⁩: JWST je upravo presao granicu od 100.000 km od Zemlje

[ 25 December 2021 18:56 ] ⁨Srdjan Penjivrag⁩: Photo Message

[ 25 December 2021 18:56 ] ⁨Srdjan Penjivrag⁩: bitni dogadjaji u narednih 29 dana

[plan

[ 25 December 2021 18:35 ] ⁨Srdjan Penjivrag⁩: JWST bi trebao ove oblake prasine potpuno da oduva, videcemo

[ 25 December 2021 18:34 ] ⁨Srdjan Penjivrag⁩: pricali smo o M16, evo kako je HST uslikao u optickom i IR spektru:

JWST2snimka


 

Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...