Do sada smo već navikli na spektakularne slike – bilo dnevne ili noćne, koje su pravili astronauti iz modula „Cupola“ na Međunarodnoj stanici. Ali paradoksalno, slike zvezdanog neba oko stanice mnogo su ređe, nešto zbog zaslepljujućeg sjaja osvetljene Zemljine polulopte, nešto zbog konstantnog kruženja ISS po orbiti, što je zahtevalo predugačku ekspoziciju da bi i zvezde bile uhvaćene.

Ali to je bilo ranije. Novim kamerama koje su sada dostupne astronautima lako nam je da gledamo čuda poput ovih (koristi što veći monitor!)

The Stars as Viewed from the International Space Station. from AJRCLIPS on Vimeo.

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži