Baxter osmatrac65

Pridružite nam se večeras u 21h

Posjetitelj iz dubina Sunčevog sustava, komet C 2022 E3, nekako je obgrlio medijsku pažnju diljem svijeta, ni kod nas nije drugačije. Hajde da ga najprije kratko predstavimo.

Otkriven je prošle godine od strane ekipe okupljene oko američkog programa Zwicky Transient Facility (ZTF) s Zvjezdarnice Mt. Palomar, kojoj je prvi, glavni, posao traganje za supernovim zvijezdama. Radi se omanjem nebeskom tijelu koje za naših života, a i potomci dugo nakon toga, nećemo vidjeti. Promatran je s obje Zemljine polutke, a sada se nalazi u zadnjem povoljnom položaju za opažanje. Nije rijetkost da kometi „sjaje“ u zelenoj boji. Ovaj je pak dobio nadimak „zeleni komet“.

Njegov je sjaj na granici vidljivosti ljudskog oka, a i tada samo oni uporniji i iskusniji mogu među zvjezdolikim objektima raspoznati pomalo difuzni artefakt. Čak i najmanji dalekozor ukazuje na „nekako nepravilnu, pomalo izduženu svjetleću flekicu“. Zanimljivo za vidjeti. 

Ovih dana na zapadnom nebu nakon zalaska Sunca dominiraju Venera i Jupiter. Podosta poviše njih nalazi se i Mars, ne toliko sjajan. Komet C 2022 E3 upravo prolazi u njegovoj neposrednoj blizini. Gdje bolje intrige od zelenog kometa i crvenog planeta, koje u stvarnosti dijele deseci milijuna kilometara.

ZeleniMT 1

Večeras, kada se zeleni komet i Mars povoljno postave na nebu za teleskopsku opremu VTP (Virtual Telescope Project 2.0) na ovom linku; https://www.virtualtelescope.eu/webtv/ uživo možemo pratiti bliski prolazak kometa pokraj Marsa. Iskoristimo priliku i pogledajmo zajedno, uživo, kako to izgleda očima astronoma. Prijenos počinje od 21h po našem vremenu, pogledati!

ZeleniMT 2

Za kraj, danas čak i „low end“ mobilni telefoni imaju kamere koje su itekako sposobne zabilježiti objekte slabog sjaja na zvjezdanom nebu. Možda je vrijeme da testirate svoj mobitel i u kadru ulovite komet, Mars i prekrasni skup mladih zvijezda koje nazivamo Plejade (Vlašići, M45).

ZeleniMT 3

 

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...