Baxter osmatrac65

Pridružite nam se večeras u 21h

Posjetitelj iz dubina Sunčevog sustava, komet C 2022 E3, nekako je obgrlio medijsku pažnju diljem svijeta, ni kod nas nije drugačije. Hajde da ga najprije kratko predstavimo.

Otkriven je prošle godine od strane ekipe okupljene oko američkog programa Zwicky Transient Facility (ZTF) s Zvjezdarnice Mt. Palomar, kojoj je prvi, glavni, posao traganje za supernovim zvijezdama. Radi se omanjem nebeskom tijelu koje za naših života, a i potomci dugo nakon toga, nećemo vidjeti. Promatran je s obje Zemljine polutke, a sada se nalazi u zadnjem povoljnom položaju za opažanje. Nije rijetkost da kometi „sjaje“ u zelenoj boji. Ovaj je pak dobio nadimak „zeleni komet“.

Njegov je sjaj na granici vidljivosti ljudskog oka, a i tada samo oni uporniji i iskusniji mogu među zvjezdolikim objektima raspoznati pomalo difuzni artefakt. Čak i najmanji dalekozor ukazuje na „nekako nepravilnu, pomalo izduženu svjetleću flekicu“. Zanimljivo za vidjeti. 

Ovih dana na zapadnom nebu nakon zalaska Sunca dominiraju Venera i Jupiter. Podosta poviše njih nalazi se i Mars, ne toliko sjajan. Komet C 2022 E3 upravo prolazi u njegovoj neposrednoj blizini. Gdje bolje intrige od zelenog kometa i crvenog planeta, koje u stvarnosti dijele deseci milijuna kilometara.

ZeleniMT 1

Večeras, kada se zeleni komet i Mars povoljno postave na nebu za teleskopsku opremu VTP (Virtual Telescope Project 2.0) na ovom linku; https://www.virtualtelescope.eu/webtv/ uživo možemo pratiti bliski prolazak kometa pokraj Marsa. Iskoristimo priliku i pogledajmo zajedno, uživo, kako to izgleda očima astronoma. Prijenos počinje od 21h po našem vremenu, pogledati!

ZeleniMT 2

Za kraj, danas čak i „low end“ mobilni telefoni imaju kamere koje su itekako sposobne zabilježiti objekte slabog sjaja na zvjezdanom nebu. Možda je vrijeme da testirate svoj mobitel i u kadru ulovite komet, Mars i prekrasni skup mladih zvijezda koje nazivamo Plejade (Vlašići, M45).

ZeleniMT 3

 

 


Komentari

 • polux11 said More
  Naljutiće se Kinezi što njihove... 20 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Neka vam uspije,baš lepo!!!!!!!lp 23 sati ranije
 • Baki said More
  Dobar izbor. Kakva je budućnost... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Prvo zabeleženo zapažanje T CRB-a... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Mars je imao aktivno magnetno polje u... 5 dana ranije

Foto...