Zvicki

Upravo noćas kometa C/2022 E3 (ZIF) na sovojoj putanji kroz Sunčev sistem dolazi u tačku na najmanjem rastojanju od Sunca. Tada će od zvezde biti udaljena 1,1 astronomsku jedinicu (a astronomska jedinica, AJ, iznosi 150 miliona kilometara koliko je i rastojanje Zemlje od Sunca). 

Ali u osmatračkom smislu ovaj podatak nema velik značaj jer će kometa biti nevidljiva za golo oko i moći će da se vidi dvogledom, ili još bolje, teleskopom, ali i tada samo ako su osmatrački uslovi dobri i – ako znate gde kometu da tražite. 

Ali dobro vreme za posmatranje ove komete tek dolazi. Ona će 1. februara da se maksimalno približi našoj planeti i tada će biti udaljena 0,28 AJ, i tek tada postoje nade da će ona moći da se vidi čak i golim okom. Naravno, vrlo je nezahvalno predviđati budući sjaj neke komete jer on zavisi od činjenica koje nam nisu poznate, kao što su sastav i struktura komete itd. Astronomi inače ne očekuju da će kometa razviti svetao, dugačak rep koji bi se video bez teleskopa.

Kometu je otkrio marta 2022. Zvicki Transient Faciliti (ZTF), postrojenje koje inače skenira celo severno nebo jednom u svaka dva dana sa opervaorije Palomar u Kaliforniji. Otuda i oznaka ZTF ovoj kometi. 

Ovih dana, tj. noći kometu potražiti rano ujutro, recimo oko 4 sata i to vrlo visoko na severoistoku, u sazvežđu Corona Borealis. Ali, svakako ponesite dvogled. Kometa sada ima magnitudu 7, što je smešta u objekte za koje vam je potreban dvogled. Računa se da čovek prosečnog vida golim okom vidi objekte šeste magnitude (veći broj magnitute, slabiji sjaj). I još nešto. Mesec će nastojati da vam što više smeta, ali strpljiv osmatrač će uspeti da se izbori s tim problemom (tj. sačekaće vreme kada se kometo još vidi pre izlazska Sunca, a Mesec ode sa neba).

E sad, ako spazite kometu i dobro je vidite, iznenadićete se, jer ona je zelenkaste boje što je čini posebno primamljivom za posmatrače. 

Ako i propustite da kometu vidite ovih dana, ne očajavajte, njeno vreme tek dolazi. Rezervišite vreme za nju u februaru. Tada će ona možda moći da se vidi i golim okom, tako se bar nadamo. 

I na kraju još nešto. Naučnici još nisu sigurni da li će se ova kometa ikad više vratiti na naše nebo.

C2022 E3 Andrea Reguitti Universita di Padova
By Edu INAF - https://www.flickr.com/photos/edu_inaf/52621646528/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=127687422

 

Više: Astronomy

 

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 7 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 18 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije

Foto...