pdf

USPEŠNO LANSIRANJE U GIJANI!
(još jednom)

JWST180

E-knjiga Draga I. Dragovića


Katolički Božić 2021. ući će u istoriju istraživanja kosmosa. Konačno; nema više šala u vezi lansiranja 'James Webba', tog događaja koji se uvek činio da je projekat budućnosti. Stigao je dan koji je naučna zajednica čekala više od dvadeset godina. Kosmički teleskop JWST lansiran je 25. decembra 2021. u 11:20 po našem pomoću rakete 'Ariana 5 ECA+' sa lansirne rampe ELA3 kosmičkog centra Gijana (Europe Spaceport). 'Ariana 5' je izvršavala svoju misiju VA256 (Vol Ariane 256), treću i poslednju za ovu raketu u 2021. Nakon besprekornog lansiranja, 'James Webb' se odvojio od 'Arianinog' drugog stepena ESC-D 27 minuta i 7 sekundi nakon poletanja. Ubrzo posle toga, pre rasporeda, glavni solarni panel je uspešno otvoren. 'Ariana 5' je postavio kosmičku opservatoriju na trajektoriju bega – tehnički, orbitu dimenzija 315 × 100.000 km – prema tački L2 sistema Zemlja-Sunce (ESL2), koja se nalazi 1,5 miliona km od naše planete. Dalje, ako sve bude u redu, 'James Webb' će dovršiti raspoređivanje svih svojih elemenata za oko 14 dana i biće uveden u halo orbitu oko točke L2 za 29 dana (približno 23. januara). Teleskop će tada započeti šestomesečni proces kalibracije instrumenta...

Kosmički teleskop 'James Webb', ili JWST ( James Webb Space Telescope ), zapravo je opservatorija težine 6161 kg (5181 kg bez goriva) koju je izgradio 'Northrop Grumman' kao glavni izvođač radova za Nasu. To je najveći kosmički teleskop ikad lansiran, opremljen primarnim ogledalom prečnika 6,5 metara (iako nije najteži, budući da kosmički teleskop 'Hubble' sa ogledalom od 2,4 metra ima 11,1 tonu). Na projektu sarađuju Evropska kosmička agencija (ESA) sa 15% budžeta i Kanadska kosmička agencija (CSA). 'James Webb', nazvan u čast Jamesa Edwina Webba – Nasinog drugog direktora koji je igrao ključnu ulogu u programu 'Apollo' –infracrveni je teleskop koji će promatrati nebo u spektralnom području od 0,6 do 28,5 mikrona. Glavni naučni ciljevi JWST-a su: posmatrati prve zvezde i proučavati proces nastanka prvih galaksija, analizirati procese nastanka zvezda i planetarnih sistema kao i proučavanje egzoplaneta, s posebnim naglaskom na merenje sastava atmosfera pojedinih svetova. U svakom slučaju, JWST je predodređen da radikalno transformiše sve grane moderne astronomije.

 


Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(87 strana, 4MB)
download

pdf

2

Pročitajte ostale e-knjige
Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • polux11 said More
  Naljutiće se Kinezi što njihove... 21 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Neka vam uspije,baš lepo!!!!!!!lp 23 sati ranije
 • Baki said More
  Dobar izbor. Kakva je budućnost... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Prvo zabeleženo zapažanje T CRB-a... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Mars je imao aktivno magnetno polje u... 5 dana ranije

Foto...