Naučnici su otkrili dve mreže gena koje određuju hoće li neko biti inteligentan ili prosečno pametan.

IZVOR: DNEVNIK ČETVRTAK, 24.12.2015. | 09:10

brain1

Genima koji definišu kakvu će osoba imati inteligenciju moglo bi se u budućnosti i manipulisati tako da bi kroz nekoliko stotina godina ljudska rasa mogla da postane hiperinteligentna.

Naučnici smatraju da je inteligencija nasledna i da 75 odsto IQ-a zavisi od gena a ostatak od okoline u kojoj rastemo, obrazovanju i ljudima s kojima se družimo. Međutim, sve do sada nije bilo poznato koji su to geni tačno odgovorni za to kakvo imamo pamćenje i kognitivne sposobnosti.

'Glavni prekidač za pamet'

Naučnici veruju da postoji tzv. glavni prekidač koji upravlja mrežama gena i kada bi mogli da ga pronađemo, mogli bi svakome da povećamo inteligenciju.

'Znali smo da genetika ima veliku ulogu u inteligenciji, ali do sada nismo znali koji geni su za to odgovorni. Sada znamo koji su i da su povezani, što u teoriji znači mogućnost i da jednog dana menjamo te gene, odnosno da modifikujemo inteligenciju', izjavio je Majkl Džonson, jedan od autora studije.

Naučnici su proučavali delove mozgova pacijenata koji su operisani zbog epilepsije. Analizirali su na hiljade njihovih gena i zdravih pacijenata kao i osoba koje imaju različite neurološke poremećaje kao autizam ili onih s intelektualnim poteškoćama. Otkrili su da oni geni koji utiču na inteligenciju uzrokuju epilepsiju ili intelektualne poteškoće ukoliko je na njima došlo do mutacije.

Pre se smatralo da je inteligencija određena pozicijom cerebralnog korteksa, najdubljeg dela mozga, poznatog kao 'siva masa', piše Telegraph.

Author: B92

Komentari

 • Aleksandar Zorkić said More
  Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 sati ranije
 • Miki said More
  Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 sati ranije
 • Baki said More
  Dobar izbor. Popularno rečeno... 7 sati ranije
 • Baki said More
  “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 13 sati ranije
 • milena said More
  Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...