Analizirajući Hablove fotografije, naučnici iz SETI instituta iz Mauntain Viewa u Kaliforniji ugledali su Naiadu, najbliži Neptunov mesec. Ovaj tajanstveni putnik prečnika 96 km ostao je sakriven još od kako su ga 1989. otkrile kamere „Voyagera 2“.

cvrgica
Ova čvrgica svetlosti je satelit koji se uspešno skrivao 20 godina.

Naučnici trenutno prate Naiadu na seriji od osam arhivskih fotografija koje je Hablov teleskop načinio u decembru 2004. godine koristeći različite tehnike pomoću kojih je moguće eliminisati Neptunov bljesak. Ovaj gasoviti džin je 2 miliona puta sjajniji od Naiade (prividne magnitude 23,9), tako da ju je skoro nemoguće uočiti sa Zemlje.

Naiada je postala neuhvatljiva meta još od kako je ’Voyager’ napustio Neptunov sistem,“ objasnio je Mark Showalter iz SETI Instituta na konferenciji za štampu. Shawalter je vest o otkriću objavio 8. oktobra, na godišnjem sastanku članova Američkog astronomskog udruženja za Planetna istraživanja, održanom u Denveru.

orbite
Na ovoj verziji prve slike su naznačena sva bitnija tela koja kruže oko Neptuna. Treba uočiti da se i novootkriveni mesec, privremeno označen kao
S/2004 N1, ovde vidi kao tačkica. Slika je objavljena 8. oktobra 2013.

Naučnici očekuju da je nova putanja ovog mesesa u nekoj vezi sa ostalim Neptunovim saputnicima, što je i dovelo do porasta orbitne brzine ovog najbližeg meseca. Tačan razlog za prelazak Naiade na novu putanju neće biti poznat sve dok istraživači ne sakupe dovoljno podataka.

Slike načinjene 2004. takođe će otkriti nešto novo o prstenastim lukovima koji okružuju Neptun. „Voyager“ ih je tokom proletanja kroz planetni sistem uočio četiri, ali na novoobrađenim slikama je uočljivo otsustvo dva vodeća luka, dok su dva prateća nepromenjena, izjavili su zvaničnici SETI. Naučnici nisu sigurni šta je prouzrokovalo te promene, ali je sigurno da su se lukovi pomerili od vremena otkrivanja.

prstenovi
Neptunovi tanki i vitki prestenovi viđeni su sa izuzetnom jasnoćom na ovim slikama koje je načinio Hablov teleskop. Slika je objavljena 8. oktobra 2013.

Uvek je uzbudljivo kada pronađeš nešto novo na osnovu starih podataka,“ kaže Showalter. „Istraživačkom poslu smo dali nov zamah pokazavši kako treba koristiti informacije koje se kriju u Hablovoj kolekciji planetnih fotografija.“

Iste slike su poslužile Shawalteru i kolegama da pronađu još jedan mali mesec koji kruži oko Neptuna – o čemu su izdali saopštenje letos. Mali mesec, označen sa S/2004 N1, mnogo je manji od Naiade, prečnika 16–20 km, ali ga je lakše uočiti jer se okreće na daljoj orbiti u odnosu na planetu. To je prvi novi mesec Neptuna otkriven još od 2003. godine.

S/2004 N1 je izmakao kamerama „Voyagera 2“ 1989. zbog sićušnih dimenzija. Tokom svoje kratke posete Neptunu, Nasin „Voyager“ je otkrio šest prethodno nepoznatih satelita koji kruže oko Neptuna. Sa novim otkrićem taj broj sada iznosi 14. Kako sada stvari stoje, njegovo ime će da bude Polyphemus.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...