Koliko je velik Fobos? Kratka konsultacija sa Wikipediom kaže da bi taj veći od dva Marsova meseca mogao da se smesti u elipsoid dimenzija 26,8 × 22,4 × 18,4 km. Lepo, ali je to još uvek teško vizuelizovati. Zato ću vam pokazati kako je Ludovic Celle uporedio ovaj Marsov mesec sa svojim gradom Grenoblom.

f1

Fobos u poređenju sa Grenoblom. Grad je ski–centar u Francuskoj i ima oko 155.000 stanovnika.

f2

Fobos u poređenju sa Grenoblom.

Ali tu nije kraj. Mladi Ludovik održava blog Da Vinci – Mars Design posvećen istraživanjima Marsa sa ljudskim posadama, gde možete videti ove i slične slike. Konkretno, blog je posvećen zamisli kolonizacije Marsa na osnovu poznate trilogije naučne fantastike „Crveni Mars“, „Zeleni Mars“ i „Plavi MarsStanleya Robinsona. Ludovikov rad, gledan do sada, vrlo je originalan i inspirativan. Kombinujući slike Marsa sa brojnim elementima realnog života daje nam osećaj kao da smo već bili tamo, na površini Crvene planete. Ako imate vremena i ljubavi prema Marsu, prošetajte po ovom blogu. Ja ga volim.

f3

Bambusova šuma u koloniji na Marsu.

f4

Istraživanje Valles Marinaris.

f5

Svemirski aparat u orbiti ispaljuje mali lender ka kalderi na Olympus Monsu.

f6

Marsova kolonija u krateru. Plava boja objekata pruža lep kontrast u odnosu na pesak Crvene planete.

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži