Ovih šest infracrvenih slika Saturnovog meseca Titana predstavljaju najbolje globalne slike površine ovog ledenog meseca do sada.

titan

Slike su napravljene na osnovu 13-godišnjeg rada instrumenta VIMS(Visual and Infrared Mapping Spectrometer) koji se nalazio na Nasinom brodu 'Cassini'. Slike su rezultat fokusiranih napora u kombinovanju podataka koje je VIMS prikupljao pod različitim uslovima osvetlenja i snimanja tokom miisije.

Prethodne VIMS mape Titana (for example, PIA02145) pokazuju velike varijacije u rezoluciji i uslovima osvetlenja, što je rezultovalo očiglednim razlikama između pojedinih delova površine. Sa tim je gotovo, pa je najnovija kolekcija slika najbolja prezentacija onoga što bi neki posmatrač video kada ne bi bilo guste maglovite atmosfere meseca. Ove slike se sigurno neće bitnije promeniti makar još jedno izvesno vreme…

Posmatranje površine Titana u vidljivom spektru je nemoguće zbog guste atmosfere koja pokriva mesec. Primarni razlog su male čestice koje zovemo aerosol u gornjim slojevima koje snažno raspršuju vidljivu svetlost. Ali Titanova površina može da se 'vidi' kroz infracrvene 'prozore' – infracrvena talasna dužina se rasipa i apsorbuje mnogo manje od vidljive. U tome je instrument VIMS najbolji, prolazeći kroz maglu kako bi se dobile jasnije slike Titanove površine. (Radi poređenja, Slika 1 prikazuje Titan kako se vidi u vidljivoj svetlosti, PIA11603.)

Slike koje su ušle u izradu ovih mozaika su pravljene na tri kanala: crvenom, plavom i zelenom. Kanali su kombinovani korišćenjem odnosa u osvetljenosti Titanove površine na dve talasne dužine (1.59/1.27 mikrona [crveno], 2.03/1.27 mikrona [zeleno] i 1.27/1.08 mikrona [plavo]).

Mapu Titana sa geografskim dužinama i visinama i nazivima pojava na površini, pogledaj ovde PIA20713.

vims sm

VIMS (Visual and Infrared Mapping Spectrometer).

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...