Legendarni istraživači i vizionari, stvarni ili izmišljeni, potvrdili su svoju besmrtnost dobivši svoja mesta na površini Plutonovog najvećeg meseca, Harona.

h1

Međunarodna astronomska zajednica (IAU), internacionalno priznat autoritet za imenovanje nebeskih tela i objekata na njihovim površinama, nedavno je objavio desetak imena koja je predložio Nasin tim misije 'New Horizons', koji je predvodio prvo istraživanje Plutona i njegovih meseci 2015. godine. Mnoga od tih imena članovi tima su neformalno koristili da bi opisali brojne doline, kratere i pukotine otkrivene tokom prvih snimanja Harona.

'Haron se nalazi među 10 najvećih objekata u Kajperovom pojasu, svet za sebe, sa fascinantnom geološkom istorijom i brojnim geološkim tvorevinama kakvih nema na ostalim mesecima,' kaže dr Alan Štern, rukovodilac projekta 'New Horizonsa'sa Soutwest instituta iz Kolorada. 'Sada te tvorevine, kao i neki od najvažnijih Haronovih kratera, imaju zvanična imena.'

'Imena pokazuju veliku raznovrsnost u predlozima koji su stizali tokom kampanje,' rekao je član tima i predsedavajući IAU Mark Showalter. 'Oduševljeni smo da je toliko mnogo ljudi širom sveta učestvovao u formiranju nove mape Harona.'

Argo Chasmaje dobila ime prema brodu na kome su putovali Jasoni njegovih 50 Argonauta u epskom spevu o Argonautima tokom njihovog pohoda u lovu na Zlatno runo.

Butler Monssu nazvbane u slavu Octavia E. Butlera, prvog SF pisca koji je osvojio MacArthurovu nagradu, čija je trilogija 'Xenogenesis'opisivala odlazak čovečanstva sa Zemlje i potonji povratak.

Caleuche Chasmaje nazvana prema mitološkom brodu duhova koji je provio morima oko malog ostrva Chiloekraj obala Čilea; prema legendi 'Caleuche'je plovio duž obale i sakupljao duše mrtvih koji su onda večno živeli na brodu.

Clarke Montessu posvećene ser Arthuru C. Clarkeu, velikom SF piscu i futuristi čiji su romani i priče (uključujući '2001: A Space Odyssey') inspirisali i opisivali kosmička istraživanja.

Krater Dorothyje posvećen protagonistkinji brojnih dečjih priča L. Franka Bauma, koji je opisao putovanja Dorothy Galeu magičnom svetu Oz.

Kubrick Monsje posvećen režiseru Stanleyu Kubricku, čija je 'Odiseja u svemiru'ovekovečila našu evoluciju od ratobornih i primitivnih hominida do kosmičkih istraživača.

Mandjet Chasmaje dobila ime po jednom od brodova iz egipatske mitologije koji je svakodnevno nosio boga Sunca Raapreko neba – čineći ga jenim od najranijih mitoloških vozila kroz kosmos.

Krater Nasreddinje dobio ime po učesniku hiljada folklornih priča i bajki sa Dalekog istoka. Kad sam bio mali, i kod nas su deci pričali smešne i poučne priče o Nasradinu hodži. U tim pričama predstavljen je kao šaljivdžija koji šalama ostvaruje veliku korist varajući naivni narod, ponekad je predmet poruge, dok se u drugim pričama javlja kao mudracfilozofčije šaljive opaske imaju pedagoškikarakter... UNESCO je 1996 proglasio 'Međunarodnom godinom Nasradina hodže'.

Krater Nemoje imenovan prema kapetanu 'Nautilusa', Vernove podmornice iz romana '20.000 milja...' (1870).

Krater Pirxje dobio ima prema liku iz kratkih priča Stanislawa Lema, koji je putovao između Zemlje, Meseca i Marsa.

Krater Revatije bio lik iz indijskog epa 'Mahabharata'– u kome je 400 godina pre nove ere prvi put pisano o putovanju kroz vreme.

Krater Sadkoje bio putnik koji je putovao po dnu mora u srednjevekovnom ruskom romanu 'Bilina'.

'New Horizons'se trenutno nalazi na oko 6,16 milijardi kmod Zemlje, jureći prema svom sledećem cilju koji se nalazi 1,6 mld. kmiza Plutona. 

h2
Joakim Patinir 
'Haron prevozi duše rekom Stiks'. (Muzej Prado)

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...