Od sada, najudaljeniji objekat u solarnom sistemu jeste jedna poveća kosmička stena 103 puta dalja od Sunca od Zemlje. Nalazi se na ~15.400.000.000 km od Sunca

Objekat je još uvek neklasifikovan, katalogizovan kao V774104, i mogao bi da predstavlja jedno od najuzbudljivijih otkrića poslednjih godina – ili da bude samo još jedna stena u orbiti oko Sunca.

Istraživači su prezentovali otkriće objekta prošle nedelje na 47. godišnjem sastanku Ogranka za planetna istraživanja Američkog astronomskog udruženja koji je održan u Vašingtonu. Kako je javljeno, otkriće je napravljeno uz pomoć velikog Subaru Teleskopa postavljenom na havajskom ostrvu Mauna Kei.

Trenutno, objekat se nalazi na unutrašnjem obodu Kajperovog pojasa, u regionu punom kosmičkog otpadnog materijala u kome se nalaze i patuljaste planete Pluton i Eris. Objekat možda zalazi i u rubna područja Öpik–Oortovog oblaka, udaljenog teorijskog protoplanetnog diska zaleđenih objekata.

ilustracija

Moguće je da tajanstveni objekat nije uznemiravan čitavih 4,5 milijardi godina, te da je netaknut od samog praskozorja solarnog sistema. Ako bi se to ispostavilo kao istina, astronomi bi imali jedinstvenu priliku da privire u uslove koji su pratili rađanje planetnog sistema.

Takođe je moguće da V774104 prati eliptičnu orbitu i da će uskoro prići mnogo bliže Suncu. Ako se to dogodi, objekat će vrlo brzo postati manje interesantan.

Još uvek nema razloga za preveliko uzbuđenje,” kaže Michael Brown, planetni naučnik iz CalTecha u Passadeni. On je inače poznati lovac na daleke planetne objekte – otkrio ih je 16 – među kojima su najpoznatiji Eris, Sedna, Makemake, Quaoar, Haumea, itd. U popularnoj literaturi ga često nazivaju “ubicom Plutona”, jer je njegovo otkriće Sednedovelo do skidanja Plutona sa liste solarnih planeta i formiranje potpuno nove kategorije objekata.

Astronomi su do sada otkrili samo dva objekta u Ortovom oblaku – Sednu i 2012 VP113[1]. Zbog svojih karakteristika, ti objekti su nazvani sednoidi.Oni zalaze jednim delom svojih ekscentričnih orbita u Kajperov pojas jer na njihovo kretanje oko Sunca utiče gravitaciono privlačenje Neptuna.

Ako V774104 ostane imun na Neptina, biće vremena za uzbuđenje…

 


[1] Ovaj objekat, neoficijelno nazvan „Bajden“ po potpredsedniku SAD, ima najudaljeniji perihel (tačka najbliža Suncu) od svih poznatih nam objekata u solarnom sistemu. Perihel mu je na 80 AJ

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...