suncev sustav meteoroidi

Sezona je počela

Ljetno razdoblje u kojemu veći broj meteora tihoi brzo prelijeće nad našim glavama jestiglo. Najpoznatija meteorska skupina, Perzeidi, aktivna je od 17. srpnja do 24. kolovoza, prema nekim izvorima taj period je i nešto duži (14. srpnja do 01. rujna). U tom vremenu Zemljina putanja siječe se s putanjom nekdašnje komete 109P/Swift-Tuttle čiji fragmentirani ostaci poput koperne eliptičnom putanjom lutaju Sunčevim sustavom. Najveći broj meteora vidljiv golim okom očekuje se u noćima od 11. do 14. kolovoza. Maksimum aktivnosti izračunat je za 12. kolovoza u 16h po našem vremenu (UT+2). 

Broj meteora svake će noći rasti, ovih noći on neće biti veliki, no šanse da „tu i tamo“ ugledate po koji brzi i sjajni meteor su poprilične. Naročito imajući u vidu kako Mjesec nije smetnja za slučajne večernje opažače „nebeskih krijesnica“. Moramo znati kako nebo nije niti X, niti FB, niti Instagram niti bilo kakva „izvolte ga“ servis-platforma gdje se na klik ekrana dobije sadržaj od pola minute. Noćno nebo obiluje događanjima, pojavama, objektima zanimljivostima, nagrada je sigurna ali se za nju moramo pripremiti. Priprema za opažanje meteora iziskuje odlazak na lokaciju bez umjetne rasvjete, čim veći dio neba dostupan pogledu u svim smjerovimasve do horizonta, boravak u tami barem nekoliko minuta (kako bi se oči priviknule na mrak) te NE korištenje mobitela jer svjetlo ekrana uništava čovjekovu adaptaciju na mrak.

Što je to meteor? Meteor je svijetleća pojava na nebu do koje dolazi kada tijelo iz svemira (meteoroid) pod velikom brzinom uleti u Zemljinu atmosferu (na visinama 80-180km) te usljed ionizacije dolazi do pojave svjetlosnog traga. Ukoliko nešto od toga preživi susret s našim zaštitnim omotačem i padne na Zemlju kažemo da se tada radi o meteoritu. Iznimno sjajne meteore nazivamo vatrenim loptama, bolidima ili pak superbolidima. O svemu u narednim danima..

 Kako se posmatraju Perseidi? (iz članka )

Idealan je prostor bez svetlosnog zagađenja. Indikator za to je dobra vidljivost Mlečnog puta.Ne koristi se baterijska lampa, telefon, pametni sat, ekran fotoaparata. Ako se izlazi iz osvetljene prostorije neophodna je akomodacija oka. Potrebno je oko 20 minuta da se oči posmatrača potpuno prilagode za posmatranje. Nije potrebna nikakva posebna oprema. Korišćenje teleskopa ili durbina smanjuje ugao vidljivosti.

Posmatraju se golim okom, iz ležećeg položaja. U stojećem položaju, sa pogledom u nebo, brzo zaboli vrat. Kao podrška vratu može da posluži vreća za spavanje, dušek, poljska ležaljka. Ako se gleda direktno u ishodišnu tačku roja, ništa se ne vidi. Pogled se drži malo udesno od sazvežđa Perseja u pravcu sazvežđa Andromede. Perseidi zasipaju celo nebo pa su vidljivi u bilo kom pravcu posmatranja.

Najefikasnije je grupno posmatranje. Grupu formiraju 4 osobe tako što legnu na leđa, glavu uz glavu, pod uglom od 90°, da svako pokriva jedan deo neba. U ruci drže olovku i svesku u koju kad vide meteor povlače crtice. Pritom daju znak jedan drugom da se ne bi dupliralli opažaji.

Snimanje Perseida

Fotoaparat se stavi na stativ. Poželjan je širokougaoni objektiv i aparat sa visokim ISO brojem. Blendu držati otvorenu 10-15 sekundi. Uz malo sreće, aparat će zabeležiti pojavu jednog ili više Perseida.

  

meteori zemlja graficki

Ah ti Perzeidi

Perzeidi su na nebu

Perzeidi - Vodič za opažanje zvijezda padalica

Perzeidi 2012

Perseidi prvi put

Perseidi dolaze

Perseidi 2021 - time lapse: A. Vukićević

Perseidi 2021

Perseidi 2020

... ...


Komentari

  • Baki said More
    Zadovoljstvo je nešto skromno dodati... 2 dana ranije
  • goran01 said More
    8) symbiotic universe!!! 8)
    hoce biti... 3 dana ranije
  • goran01 said More
    vrh:Dvrh:Dvrh evo sada sa soc net : X... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Stvoren 1980-ih, Habbl teleskop je još... 4 dana ranije
  • polux11 said More
    800 km je jedan pedeseti deo obima... 4 dana ranije

Foto...