gem 2023 a

Geminidi nam dolaze

Impozantna meteorska skupina Geminidi aktivna je od 04. do 20. prosinca. Maksimum aktivnosti izgledan je za 14./15. prosinca. Riječ je o mnogobrojnim, sporim i iznimno sjajnim meteorima, u javnosti gotovo nepoznatima. Uzrok je tome zimsko vrijeme kada se nešto i ne krećemo previše pod vedrim nebom. Sraz međuplanetarne materije s Zemljinom atmosferom proizvodi svjetlosne bljeskove na nebu koje narodski doživljavamo kao zvijezde padalice.

Hoćete li propustiti ovogodišnje Geminide ili ne ovisi samo o vama. Mi vas na gledanje ne možemo natjerati, možemo reći kako je nekoliko desetaka koloritnih, sjajnih meteora (za vrijeme maksimuma aktivnosti i preko sto meteora na sat!) prizor za dugogodišnje, doživotno pamćenje.

U noćima od 04. do 20. prosinca očekujemo povećanu aktivnost meteora na našem nebu. Stoga, ugledate li sporu i sjajnu „zvijezdu padalicu“ znajte da ste (najvjerojatnije) ugledali raspad dijelića materije koja potječe sa asteroida 3200 Phaethon u Zemljinoj atmosferi.

Geminidi su, uz Kvadrantide, jedina meteorska skupina čije porijeklo nije od komete već od asteroida!  Brzina Geminida dvostruko je manja od većine ostalih meteorskih skupina i iznosi svega oko 35 km/s. Za promatranje meteora nisu nam potrebna tehnička pomagala. Meteori se promatraju golim okom a moguća je njihova pojava bilo gdje na nebu. Njihovo izvorište (radijant) se nalazi u zviježđu Blizanaca (Gemini), otud im i njihov naziv. Radi se o novijoj meteorskoj skupini, prvi su puta zabilježeni 1862. 

Pripremite se, uz zatamnjeni dnevni boravak, Božićno drvce, topli kamin i s pogledom na leteće zvijezde nitko neće ostati ravnodušan. Mi ćemo Vas o Geminidima još podsjetiti i informirati narednih dana.

gem 2023 b zeller


Komentari

 • Baki said More
  Pročitao sam ovo i mislim da je... 10 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Miško Oko toga nema nikakve dileme. I... 2 dana ranije
 • ljubica said More
  kakve su nam misli, takav nam je... 2 dana ranije
 • Miško said More
  Jedna od činjenica na kojima počiva... 2 dana ranije
 • andrija said More
  NAJSTARIJA ASTRONOMIJA NA PLANETI :D
  Za... 4 dana ranije

Foto...