Za nestrpljive čitatelje telegrafski sumarum članka glasi; Ovog vikenda, tijekom noći sa subote na nedjelju i nedjelje na ponedjeljak očekuje nas raskošni nebeski vatromet zvijezda padalica iz skupine Geminida. Za one koji žele saznati više preporučamo nastavak čitanja.


Najaktivnija, izuzetno markantna i jedna od najmlađih meteorskih skupina pod nazivom Gemnidi pojavila se na našem nebu u drugoj polovici XIX stoljeća. Prva istraživanja Geminida započela su u Engleskoj i SAD 1862. kada su astronomi R. Greg, B.V. Marsh te A. Twining (neovisno jedni od drugih) zapazili kako do tada zapravo nepoznata meteorska skupina svake godine postaje sve aktivnija. Sa svega nekoliko meteora na sat sredinom devetnaestog stoljeća, aktivnost je ubrzo narasla na 14 meteora/sat, da bi početkom dvadesetog stoljeća iznosila 20 meteora/sat. U tridesetim godinama prošlog stoljeća iznosila je 70 meteora/sat, a devedesetih je izmjereno preko 110 meteora/sat. Tijekom posljednih godina aktivnost (brojnost) i dalje raste..

geminidi-2010 Javor-Kac Rezman-Observatory kompozitIlustracija3; geminidi 2010 kompozit – Izvor Rezman Observatory/Javor Kac

Meteorske skupine obično su razasuti ostaci nekadašnjih ili postojećih kometa (pa čak i asteroida) na eliptičnim putanjama oko Sunca a koje presjecaju Zemljinu orbitu. Astronomi su obradom opžanja izračunali kojem nebeskom tijelu pripadaju meteorske skupine koje se pojavljuju tijekom godine. No kada se pokušalo otkriti matično tijelo Geminida – nije pronađeno ništa! Tek prije trideset i jednu godinu (11. oktobra 1983.) astronomi S. Green i J. K. Davies, koristeći NASAin satelit za infracrvena opažanja svemira IRAS detektirali su objekat – izvorište Geminida. Riječ je o stjenovitom asteroidu (!) oznake 1983 TB (kasnije preimenovan u 3200 Phaethon).

geminidi roditeljsko-tijeloIlustracija2; geminidi roditeljsko tijelo – Izvor Sky and telescope

Mjerenja ovih znanstvenika potvrdio je naredne noći i astronom C. Kowal. Misterij je bio razriješen! Phaethon, promjera tek nešto više od 5 km, oko Sunca kruži po veoma izduženoj eliptičnoj orbiti s ophodnim periodom od 523 dana a Suncu se približi na svega 22 milijuna km. Kako je došlo do toga da Phaethon za sobom "povuče" mnogobrojne male komadiće međuplanetarne materije iz asteroidnog pojasa i danas je nepoznanica. Kao jedna od mogućih varijanti spominje se sudar s nekim drugim asteroidom. Ovo nebesko tijelo spada u skupinu asteroida a ponaša se poput komete ali bez repa. U junu 1996. astronomi su pronašli još jedno slično nebesko tijelo asteroid/kometu Elst-Pizarro. Što se točno dogodilo s ovim objektima zauvijek će ostati tajna, čak i kada shvatimo njihovu pravu prirodu.

geminidi zvjezdana-karta

Ilustracija1; geminidi zvjezdana karta – Izvor Sky and telescope/HR prilagodba Marino Tumpic

U svakom slučaju, za vrijeme ovogodišnjeg maksimuma aktivnosti Geminida koji nastupa u nedjelju 14. decembra nešto iza 13h statistički nas očekuje po jedan meteor svakih pola minute. U našim krajevima najbolje vrijeme za vizualno opažanje Geminida je noć sa subote na nedjelju te noć sa nedjelje na ponedjeljak. Realno je očekivati nekoliko desetaka golim okom vidljivih meteora na sat! Geminidi su izrazito spori i izrazito sjajni meteori koji u koliziju sa gornjim slojevima Zemljine atmosfere ulaze pri brzinama od „svega“ 30 km/s. Budu li nas poslužile vremenske prilike svakako se isplati otići izvan zone svjetlosnog zagađenja te uživati u mnogobrojnim zvijezdama padalicama.

Za samo opažanje meteora nije nam potrebna tehnička potpora. Meteori se pojavljuju na cijelom nebu, nema nekog „povoljnijeg“ sektora za opažanje. Ukoliko ovaj noćni voajerizam prvodimo na osamljenom mjestu svakako se treba dobro obući, upoznati ukućane i/ili prijatelje gdje se nalazimo, uzeti mobitel, lampicu te nešto malo hrane i vode. Upamtite, svaki bljesak na nebu znak je kolizije mikronskih čestica međuplanetarne materije koje svemirom jure brzinom od nekoliko desetaka km u sekundi.

Na kraju, otkriti ćemo vam i zašto su Geminidi prosječno znatno sjajniji od „klasičnih“ meteora koji svoje porijeklo vuku od kometa. Njihova je specifična gustoća reda veličine 2-3 g/cm3za razliku od klasičnih meteora koji su specifične gustoće svega 0.3 g/cm3. Moguće da vidite i poneki poveći fragment (čitaj iznimno sjajni meteor – bolid ili čak i vatrenu kuglu), tada postoji i mogućnost da takav fragment dospije do Zemljine površine.

Ukoliko baš nikako ne želite uživo sudjelovati u romantici nebeskih vatrenih strijela ili u slučaju da vremenske (ne)prilike onemoguće opažanje na raspolaganju su barem tri virtualne opcije; Virtual Telescope Project 2.0, SLOH robotic telescope te NASAin web chat putem kojih će biti moguće na ekranima računala u realnom vremenu gledati što se događa na stotinjak kilometara iznad naših glava. Iz „pijeteta“ prema svima onima koji će se tijekom vikenda smrzavati pod zvjezdanim nebom direktne linkove vam ovdje ne/ćemo navesti. Bar malo se potrudite sami ako ne želite biti dio ovogodišnjeg meteorskog spektakla. Ova je meteorska skupina aktivna je od 04. do 17. decembra no broj meteora u tom je vremenu znatno manji nego za vrijeme maksimuma aktivnosti. Uživajte u zvjezdanom igrokazu!

LINK1; http://www.virtualtelescope.eu/webtv/

LINK2; http://live.slooh.com/stadium/live/the-spectacular-geminid-meteor-shower-sensation-of-december-2014

LINK3; http://www.nasa.gov/connect/chat/geminids_2014.html

Geminidi 2014 - Zvjezdana kiša


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 20 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 21 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 21 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...