Noćas ne propustite priliku da poželite želju među zvijezdama

(Donosimo najcjeloviti materijal o Perzeidima, tko, što, gdje, kako, kada, zašto gledati i uživati u meteorima)

per fotografije

Perzedi spadaju u skupinu meteorskih potoka koji svake godine iznova pokazuje predstavu nebeske mehanike kada stotine, deseci,  zvijezda padalica vidljivih golim okom oplemenjuju noćno nebu na radost svih opažača. Tijekom godine i drugi meteorski potoci ili rojevi (skupine) kao i sporadični (slučajni) prošaraju brzim svijetlim tragom među zvijezdama, povremeno čak i poneki ljudski artefakt (astronautska rukavica, čekić..) doživi sudbinu meteora i zabljesne u svojih 0.5 sekundi slave.. Perzeidi su aktivni (vidljivi) u vremenu od 23. jula do 22. avgusta, sa maksimumom aktivnosti 11.-13. avgusta. Točno vrijeme samog maksimuma varira iz godine u godinu. Čini se da je ove godine maksimum upravo danas, bolje rečeno u noći sa srijede na četvrtak. Perzeidi se pojavljuju usred ljeta, kada je nebo pretežno vedro a noći nisu hladne. Većina ljudi je na godišnjem odmoru, učenici i studenti na ljetnim praznicima te ih zbog toga zamijećuju i promatraju i oni koji nisu aktivno uključeni u astronomska događanja.

Najstariji pisani trag o Perzeidima potječe iz 36. godine naše ere kada su kineski opažači zabilježili stotinjak meteora u svega nekoliko sati opažanja. Tijekom VIII, IX, X i XI stoljeća postoje nedvosmisleni pisani tragovi o opažanjima Perzeida iz Kine, Japana i Koreje. Sistematična opažanja Perzeida započinju tek u XIX stoljeću. William F. Denning je na osnovu 2409 ucrtanih putanja Perzeida u razdoblju od 1869.-1898. izračunao prve efemeride (astronomske podatke) i odredio dnevno kretanje radijanta na nebu +1°40 po rektascenziji i +0°25 po deklinaciji, što je publicirao 1901. godine.

per putanja

Porijeklo

Perzeidi su svoj naziv dobili po zviježđu Perzeja u kojemu se nalazi njihov radijant. Na isti način su i svi (!) drugi meteorski potoci i rojevi dobili imena (1866.), princip koji je predložio talijanski astronom Giovanni Schiaparelli. Njemu dugujemo i razumijevanje međuovisnosti kometa-meteora. Prema vlastitim proračunima nepobitno je dokazao kako je roditeljsko tijelo Perzeida komet 109 P/ Swift-Tuttle, te izveo zaključak kako su Perzeidi zapravo komadići jezgra koji komet odbacuje zbog približavanja Suncu i isparavanja usljed povišenja temperature samog jezgra. Kometu 109 P/ Swift-Tuttle otkrili su 1862. američki astronomi Lewis Swift i Horace Tuttle. 

Neovisno o modernim tehnologijama sam trenutak maksimuma je zapravo još uvijek prilično nezahvalno pretpostaviti. Za laike je uvijek aktualna preporuka je da se opažaju noći 10/11,  11/12 i 12/13. Kod opažanja meteora nema pravila, osim jednog – strpljenje uz boravak na tamnom mjestu bez ili sa što manje svjetlosnog zagađenja. Brojnost polako raste prema datumu maksimuma, i nešto brže opada prema kraju aktivnosti. Prosječno, nešto su sjajniji prije i za vrijeme maksimuma nego nakon njega! U noćima bez Mjesečine, a što je ove godine slučaj, i kada se položaj radijanta nađe na 30° iznad horizonta u jednom satu možemo vidjeti i do nekoliko desetaka meteora. Na žalost roditeljsko tijelo se evidentno potrošilo te je ova nebeska ljetna predstava sve siromašnija.

Zemljina atmosfera štiti nas od udara manjih fragmenata meteora, no Mjesec ju nema te je potpuno izložen udarima. Udari meteora u Mjesec vidljivi su na neosvijetljenoj strani Mjeseca kao kratkotrajni bljeskovi koje je moguće zapaziti specijaliziranom opremom uz korištenje teleskopa.

per radijant

Kada posmatrati

Za opažače iz znatiželje najbolje vrijeme za opažanje Perzeida je 11./12. i 12./13. Nakon 23:00 radijant će već biti dovoljno visoko te će učestalost pojavljivanja meteora biti dovoljno brojna za uživanje u čarima zvijezda. Pored Perzeida aktivno je još nekoliko meteorskih rojeva (sjeverni i južni Aquaridi, Capricornidi..) te i oni pridonose spektaklu na nebu. Osnovno pravilo kod astronomskih opažanja, pa tako i opažanja meteora, je – naoružati se strpljenjem – vrlo se često događa da nekoliko minuta nema ništa a onda se u svega nekoliko sekundi pojavi nekoliko, sjajnih, meteora! Najbolje od svega je činjenica kako za opažanje meteora nije potrebno nikakvo optičko pomagalo – dovoljne su samo Vaše oči! Najpovoljniji položaj za opažanje je ležeći.

Kako posmatrati

Potrebno je dobro se obući (i ljeti su noći hladne!) uzeti vreću za spavanje (ili deku) i ispod nje postaviti plastičnu prostirku (primjerice onu za na more). Polegnuti i pokriti se kako ne bi došlo do pothlađivanja organizma. Ugasiti sva svjetla (baterijske lampe, mobiteli i sl.) i sačekati desetak minuta u mraku da se oči reprogramiraju na protokol gledanja u tami kako bismo mogli vidjeti i one manje sjajne meteore. Ako Vam baš treba svjetlo koristite crveno, ono najmanje utječe na akomodaciju oka na tamu. Nikada, ali baš nikada, nemojte otići sami na nepoznato područje. Sigurnost je ipak na prvom mjestu, uganuta noga ili još nešto teže nije vrijedna Vašeg užitka gledanja zvijezda padalica. Za svaki slučaj obavijestite prijatelje ili roditelje gdje se nalazite. Tempirajte vrijeme opažanja počevši od oko 22 sata nadalje. Nakon pomenutih petnajstak minuta akomodacije oka meteori će početi zujati nebom ispred vaših očiju. Prizori za pamćenje i glasan “WOW” zasigurno će izmamiti neki od sjajnijih meteora. Iznimno, neki od njih znaju doseći i sjaj punog Mjeseca! Nije potrebno gledati u nekom određenom pravcu, najbolje je gledati prema zenitu, jer meteora će ionako biti posvuda na nebu. Bilo bi poželjno da barem sat ili dva provedete promatrajući, ukoliko predstava bude dobra  ionako će biti teško otići sa opažanja pored meteora koji će brzinom od preko 70km/s prelijetati iznad vaših glava na visinama od 80 do120km.

per graf aktivnosti 10082021

Ukoliko noćas niste u mogućnosti biti pod zvijezdama, oblaci zakrivaju zvijezdano nebo ili ste naprosto lijeni ovdje;  imamo riješenje za Vas. Naravno, „buljenje“ u ekran mobitela nema ni trunke doživljaja naspram predstave uživo. Uostalom, odite večeras sami, sa najbližima, obitelji, prijateljima.. pod zvjezdani svod. Ukoliko meteori podbace uvijek nas možete dislajkati i komentirati na internetu, no u suprotnom – propustili ste Doživljaj koji nećete zaboraviti. Vidimo se pod zvijezdama i ne zaboravite poželjeti želju kad ugledate meteor..

 

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...