Astronautika: misije

Da je pad letjelice „kasnio“ 15-tak minuta rušenje bi se dogodilo iznad naših krajeva!

pg_radar_14012012
Radarske snimke posljednjih trenutaka Phobos-Grunta u svemiru
phobos_grunt_mjesto-pada
Lokacija pada Phobos Grunta

Jučer navečer u 18:45 ruska robotička letjelica „Phobos-Grunt“ (strah-zemlja) srušila se u vode Atlantskog oceana, između obala Brazila i Afrike. Time su okončana strahovanja da bi 11 tona masivna letjelica s velikom količinom otrovnih tvari (gorivo) mogla pasti na naseljena područja. Da se pad letjelice dogodio samo petnajstak minuta kasnije bilo bi to točno iznad naših krajeva! Zasad nema potvrđenih izvješća od strane posada brodova ili aviona koji su se u to vrijeme nalazili na lokaciji pada.

Američke i Ruske svemirske vojne snage potvrdile su kako je došlo do pada letjelice i gotovo istovremeno objavile informacije o padu letjelice. Proračun točne lokacije pada bilo je moguće utvrditi tek neposredno prije nego se on i dogodio. Letjelica je lansirana 08. novebra s namjerom istraživanja Marsa a posebice njegova prirodna satelita Fobosa odakle je trebala uzeti uzorke površine i vratiti ih na Zemlju. Zbog serije kvarova i propusta u njezinoj konstrukciji došlo je do otkaza rada raketnog bloka „Fregat“ i izostanka komunikacije s Zemaljskim kontrolnim centrom te je letjelica u vatrenoj buktinji završila svoju misiju tek nešto više od dva mjeseca po lansiranju.

Iako je u Rusiji oformljena posebna komisija s ciljem dedukcije uzroka neuspjeha prve Ruske planetarne misije nakon petnaestgodišnje pauze, prema njihovim preliminarnim izjavama čini se kako nije otkriven točan razlog otkaza sustava na letjelici. Prema svemu sudeći radilo se o višestrukim otkazima sustava koji su 165 milijuna USD vrijednu letjelicu pretvorili u još jedan Ruski neuspjeh.

Roscosmos (Ruska svemirska agencija) smatra kako je od 11 tonske letjelice svega oko 200 kg materijala uspjelo preživjeti sagorijevanje u atmosferi i pasti u vode oceana. Nikakovih izjava o mogućim štetama nema. Phobos-Grunt je treći masivni satelit, nakon američkog UARSa i njemačkog ROSATa, koji su u protekla četiri mjeseca pali na Zemlju i izazivali bojazan od mogućnosti pada na urbana područja. Nasreću svi su se obrušili na vodene mase bez posljedica. Osim destrukcije Phobos-Grunta i Kineski Marsov orbiter Yinghuo-1 doživio je istu sudbinu obzirom je bio sastavni dio te „letne konglomeracije“.

 

Prethodni članci o FG:


 

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...