Astronautika: misije

"Roskosmos" javlja da se pad međuplanetarne stanice "Fobos-Grunt" očekuje između 6. i 19. januara 2012. Prema podacima od 16. decembra, aparat se nalazio na orbiti sa paramertima:

  • Apogej - 275,7km
  • Perigej - 201,3km
  • Nagib orbite - 51,46 stepeni
  • Period obilaska - 89,2min.

Komisija koja je formirana da ispita šta se desilo tokom misije aparata "Fobos-Grunt" pod rukovodstvom Jurija Koptjeva završiće izveštaj do kraja januara. Istovremeno je formirana Operativna grupa za kontrolu pada aparata.   
Parametri orbite se prate neprekidno kako sredstvima ruske Vojske vazdušno-kosmičke odbrane, tako i pratećih stanica drugih država.

Interval pada aparata je procenjen između 6. i 19. januara 2012. u pojasu između 51,4 stepeni severne i 51,4 stepeni južne geografske širine.

Gde će tačno pasti znaće se otprilike nekoliko dana pre ulaska aparata u guste slojeve atmosfere. 
Na Zemlju mogu pasti materijali izrađeni od specijalnih toplotpornih materijala, otprilike 20-30 delova ukupne mase ne više od 200 kilograma.

Komponente toksičnog goriva će potpuno sagoreti na visini od oko 100 kilometara. 
Radioizotopni izvor Kobalt-57 koji se nalazi na jednom naučnom priboru ima masu od 10 mikrograma, mali period poluraspada i neće izazvati radioaktivnu opasnost.

Dinamika kočenja aparata kroz atmosferu zavisi od mnogo tehničkih i kosmičkih faktora, uključujući i one koji su izvan kontrole stručnjaka na Zemlji. Među njima je dominantna gustina atmosfere koja zavisi od uticaja Sunčevih aktivnosti.

fobos-grunt-model


Prethodni članci o FG:


Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari  

Stranac
0 #2 Stranac 25-12-2011 02:31
ovde moze da se vidi pozicija modula u realnom vremenu: http://www.n2yo.com/?s=37872 a potencijalni pojas pada znace se tek nekoliko dana unapred ako Rusima u medzuvremenu ne padne na pamet da ga raskomadaju odnosno testiraju ASAT (http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-satellite_weapon) kao sto su to Amerikanci uradili sa USA-193 pre ~4 godina
betelgez
0 #1 betelgez 19-12-2011 19:26
ima li neka sema gde se vidi tacna orbita stanice i graficki prikazano na karti svrta pojas gde se ocekuje pad

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži