Astronautika: misije

Evropska prateća stanica ESTRACK u Pertu (Zapadnu Australija) nije uspela tokom noći 24/25 novembra i u petak 25. novembra izjutra da uspostavi kontakt sa AMS "Fobos-Grunt".

Ni jedan od četiri pokušaja uspostavljanja veze sa AMS nije uspeo. 
Za to vreme, neimenovani ruski izvor kaže da je analiza primljenih telemetrijskih informacija sa AMS pokazala da radio-kompleks aparata radi normalno i da razmenjuje podatke sa glavnim brodskim kompjuterom i sa brodskim kompleksom upravljanja (BKU).

Prema ovim podacima, BKU je operativan, ali se još uvek ne zna stepen njegove radne sposobnosti. 
Za to je potrebno dobiti telemetrijske podatke sa BKU - rekao je taj izvor RIA "Novosti".

Za dalje čitanje: 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži