Astronautika: misije

Otpisana Ruska letjelica za Mars grčevito se bori za život

phobos-grunt_25112011_zemlja
Prolazak Phobos Grunta večeras (25.11.2011.) u odnosu na Istru
phobos-grunt_25112011_nebo
Prolazak Phobos Grunta večeras (25.11.2011.) na nebu iznad Istre
phobos-Grunt_OFFF_
Je li zaista gotovo?

Ruska letjelica Phobos Grunt namijenjena istraživanju Marsa i njegova prirodnog satelita Fobosa lansirana je u noći s 08./09. novemvbra i od tada se s njom nije uspostavio nikakav kontakt. Frustrirajući tjedni prolazili su prebrzo baš kao i vrijeme u kojem je letjelicu moguću uputiti prema Marsu. Početkom tjedna Roskosmos je na svojim stranicama, nakon mnogobrojnih neuspješnih nastojanja uspostave kontakta i kontrole nad letjelicom, postavila informaciju kako je misija završena potpunim neuspjehom. No, ta je informacija povučena svega nekoliko sati kasnije.

Radio teleskopi Europske svemirske agencije u Australiji (Perth) a potom i oni nedaleko Moskve uspjeli najprije čuti slabašan signal s Phobos Grunta i to je prvi puta da se letjelica oglasila. Nekoliko sati kasnije prema letjelici je poslano nekoliko komandi na koje je ona odgovorila te su pristigli i prvi telemetrijski podaci (stanje letjelice i njenih sustava). Ti se podaci sada obrađuju u Ruskom kontrolnom centru a u narednim danima uslijediti će nove komande koje će se poslati prema letjelici i vidjeti u kojem se ona stanju nalazi. Prognoze o sudbini letjelice su još uvijek u sferi špekulacija, no stanje je puno bolje nego do sada, u tjednima potpune radio tišine.

Prema novim izračunima ukoliko letjelica bude osposobljena ona još uvijek može odraditi većinu zadataka iz planirane misije. Suprotno ranijim izvješćima izgleda da je kontakt s letjelicom održavan tijekom prvih nekoliko minuta nakon lansiranja i u tom je vremenu Ruski kontrolni centar prema njoj poslao komandu da otvori svoje solarne fotonaponske panele što je i učinjeno. Bez toga letjelica ne bi bila preživjela na akumulatorima duže od tri dana u svemiru. Phobos Grunt „misteriozno“ održava stabilnost a njegov automatski sustav za navigaciju postepeno povećava visinu leta. Da nema automatskih korekcija putanje letjelica bi se za tjedan ili dva obrušila natrag na Zemlju. U cijeloj još uvijek veoma neizvjesnoj priči oko ove misije izvjesno je jedino kako se letjelica grčevito bori za život, a kontrolori misije vode grozničavu borbu s vremenom te novim programskim kodovima koji bi Phobos Grunt trebali vratiti u život.

Phobos Grunt večeras prolazi iznad naših krajeva i moguće ga je vidjeti golim okom kao slabašnu sporoputujući zvijezdicu koja se kreće od zapada prema sjeveroistoku u vremenu 17:31 - 17:34. Prolazak Phobos Grunta biti će vidljiv i tijekom narednih dana u sličnim vremenskim termima.

Za dalje čitanje:



Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...