Astronautika: misije

Prateća stanica na kosmodromu Bajkonur uspela je da se u ponedeljak (28. novembra 2011.) uveče poveže sa međuplanetarnom stanicom "Fobos-Grunt", ali kontrolorima nije uspelo da prime telemetrijske informacije sa nje. Takođe, pokušaji prateće stanice Evropske kosmičke agencije (ESA) u Pertu da uspostave kontakt sa stanicom u ponedeljak izjutra nisu uspeli.

FG-650

Još uvek nije jasno dali su stručnjaci NPO "Lavočkin" uspeli da dekodiraju podatke sa stanice koje su im prosledili kontrolori ESA-e. Pojedini izvori ukazuju da su primljeni podaci zbog nekompatibilnosti evropskih i ruskih telekomunikacionih sistema bili neupotrebljivi. Međutim, podaci koje je uspela prateća stanica na Bajkonuru da primi su bili upotrebljivi. Na osnovu njih stručnjaci su zaključili da je radio-oprema stanice operativna i da razmenjuje podatke sa glavnim kompjuterom i sistemom upravljanja.

Stanica se ponaša krajnje neobično. Ona i dalje održava stabilan položaj i visinu orbitu, tako da se ako ne dođe do većih aktivnosti na Suncu i "komešanja" atmosfere, očekuje da će kružiti oko Zemlje do kraja februara 2012.

Još uvek nije jasno šta je dovelo do gubitka kontrole nad stanicom "Fobos-Grunt". U kombinaciji sa njenim čudnim ponašanjem i odsustvom detaljnih informacija, to otvara prostor za lansiranje različitih pretpostavki. Do sada se uglavnom govorilo o uzrocima povezanim sa internim problemima stanice. Spominju se sistem upravljanja, telekomunikaciona aparatura i sistem orijentacije. Kao što je poznato, odmah posle izlaska u orbitu stanica nije uspela da pređe sa orijentacije prema Suncu na tzv. zvezdanu orijentaciju koja je trebala biti korišena tokom prelaska na međuplanetarnu putanju. Nedavno je međutim plasirana prva pretpostavka koja se odnosi na spoljašnji faktor. Naime, penzonisani general Nikolaj Rodionov, koji je komandovao sistemom ranog upozoravanje Rusije je rekao "Interfaksu" da su neobični problemi na stanici "Fobos-Grunt" izazvani amerižkim radarskim sistemima smeštenim na Aljasci.

General kaže da "vrlo jaka elektromagnetna radijacija tih sistema možda utiče na kontrolni sistem međuplanetarnog aparata". Stanica takozvanog Programa istraživanja visokofrekventnih aktivnih aurora (HAARP - High Frequency Active Auroral Research Program) se nalazi u mestu Gejkon (Gakona), Aljaska. Prema HAARP-ovoj web stranici ovaj sistem se koristi za proučavanje jonosfere i njenog uticaja na komunikacije za potrebe civilnog i posebno vojnog sektora. Pojedine konspirativne teorije međutim govore o korišćenju HAARP-a za razvoj super-oružja sposobnog da izazove prirodne katastrofe, kao što su zemljotresi (spominje se čak zemljotres koji je 2010. pogodio Haiti), klimatske promene i pomeranje magnetnih polova.

Projekad HAARP

Tajno klimatološko oružje - HAARP

 

Za dalje čitanje:



 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...