pomrcina-sunca-15012010
Računalni model izgleda djelomične pomrčine Sunca u petak 15. januara 2010.

Petak, rano ujutro, točno za vrijeme izlaska Sunca (oko 07:40) nad jugoistočnim horizontom iz naših će krajeva nakratko biti vidljiva mala, djelomična pomrčina Sunca.

pomrcina_sunca_15012010_animacija

Kod nas će Sunce biti prekriveno vrlo malim djelom Mjesečeva diska, te govorimo o djelomičnoj pomrčini Sunca od svega nekoliko postotaka. Ova će se pomrčina najbolje vidjeti iz središnjih dijelova Afrike, Indijskog oceana i Indije te Kine. U tim će krajevima u maksimumu pomrčine biti riječ o prstenastoj pomrčini Sunca. Inače, Istra je u narednim godinama geografski veoma nepovoljno locirana za opažanje pomrčina Sunca.

Zbog vremena događanja, kratkog vremena vidljivosti i nerijetke sumaglice nad horizontom ova pomrčina nije posebno interesantna. Do pomrčenja Sunca dolazi kada se Mjesec nađe u istoj ravni između Zemlje i Sunca. Tijekom godine dogodi se svega nekoliko pomrčenja Sunca i Mjeseca. Ipak zateknete li se u trenucima izlaska Sunca na prostoru koje nema opstrukcije vidljivosti k jugoistoku nemojte propustiti pogledati Mjesečev „ugriz" naše zvijezde.

pomrcina-sunca-Vidulini-Observatory
Jedna od djelomičnih pomrčina Sunca snimljena s Vidulini Observatory

Sunce i pojave koje su vezane uz njega sigurno je promatrati jedino specijalnim astronomskim filterima koji osiguravaju neškodljivost po ljudski vid. Ukoliko prema Suncu nakratko pogledate kroz staklo koje se koristi u zaštitnim maskama aparata za varenje ili tamnih Sunčanih naočala to činite na vlastitu odgovornost!

pomrcina-sunca-15012010-shema

Trenutak izlaska Sunca varira svega nekoliko minuta za različite lokacije u Istri, stoga i dajemo samo informativni podatak o tome. Ukoliko ste vični fotografiji i znate kako snimiti Sunce a da ne oštetite elektroniku digitalnog fotoaparara okušajte se u fotografiranju ove pojave. Rado ćemo objaviti Vaše priloge.

prstenasta-pomrcina-Sunca
Ovakav prizor očekuje sretnike koji će se nalaziti na liniji maksimuma pomrčine

 

Još o pomračenjima Sunca

Verovanja

Zanimljivosti

Pomračenja za istoriju - pomračenja Sunca koja su ušla u istoriju: prvo pomračenje o kojem postoji zapis; Talesovo pomračenje; pomračenje koje je poslužilo za dokazivanje teorije relativnosti; najsterije pomračenje u srpskim zapisima.

Vrste i tehnika - vrste pomračenja i kako dolazi do pomračenja Sunca; broj pomračenja u toku godine....

Komentari

 • Aleksandar Zorkić said More
  Eh, pa ne dokazuje se da nešto nije,... 8 sati ranije
 • Željko Perić said More

  Iz moje laičke perspektive, svemir je... 11 sati ranije
 • Baki said More
  Interesantno. „Rezultati otvaraju... 3 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Nastojaćemo da bar neka predavanja i... 4 dana ranije
 • Milivoje said More
  Dobro jutro astronomski magazin,... 4 dana ranije

Foto...