svemirsko vrijeme sunce vs zemlja

Najjača eksplozija od 2017.

Početkom listopada Sunce su protresle dvije ekstremno jake eksplozije. Prvog dana listopada zabilježili smo jačinu koju obilježavamo kao  X7.1, a 03. listopada X9.1. Potonja je najjača zabilježena eksplozija na Suncu od 2017. godine. Radio zračenja, izbačaji koronarne mase, Sunčev vjetar i elektromagnetski valovi upravo pogađaju naš planet. U noćima tijekom vikenda sasvim su realne šanse da se polarna svjetlost pojavi iznad naših krajeva, pa čak i s područja blizu ekvatora. Već su zamijećene smetnje u radu radiokomunikacijskih uređaja diljem svijeta, kao i smetnje u radu sustava globalnog pozicioniranja i navigacije.

Sunce se nalazi na godinu ili dvije do nepredviđeno snažnog maksimuma svoje aktivnosti. Prirodni je to ciklus koji u razmacima od 8-14 godina prolazi naše Sunce već milijardu ili i više godina. Nekada su ciklusi slabiji, nekada jači. Danas imamo instrumente kojima opažamo i mjerimo Sunčev ciklus. Razumijevanje istog ulazi u problematiku svemirskog vremena i klime, a što se na manji ili veći način odražava i na nas. Posebice imajući u vidu kako smo tehnološka civilizacija, osjetljiva na poremećaje elektroenergetskog i elektrodistribucijskog sustava te sustava radiokomunikacija, pozicioniranja i navigacije. 

Nad našim područjima trenutno vladaju loše Zemaljske vremenske prilike. Bude li se razvedrilo u noćima vikenda svakako pogledajte ka zvjezdanom nebu. Sve su šanse da ugledate zelenkasto-crvenu kopernu koja se poput zavjesa presavija u valovitoj igri boja i oblika. Rezultat je to sraza elektromagnetskog napada Sunca i odbrane elektromagnetskog polja Zemlje.

Nove informacije pratite i nadalje na našem portalu. Uspijete li fotografirati ili napraviti video zapis, iste ćemo rado objaviti. Gotovo svi mobilni telefoni sposobni su zabilježiti zvijezde i auroru borealis. Pogledajte postvke noćne fotografije i obružajte se strpljenjem.

sunce 04102024

 


Komentari

  • Ljubiša said More
    Da, juče još jedna solarna baklja.... 18 sati ranije
  • lidija said More
    prredivno :D hvala autorima, zavidim... 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Odgovora ima, samo treba tragati i... 2 dana ranije
  • Serbian said More
    Vrlo bitno pitanje u svakom smislu, jer... 3 dana ranije
  • Miki said More
    U ovakvim tekstovima bi ipak trebalo... 5 dana ranije

Foto...