Pre neki dan čitalac postavio ovo pitanje. Zapravo pitao je da li se sa južne hemisfere Mesec vidi naopako (u odnosu na njegov izgleda iz naših krajeva), pa je npr. krater Tycho gore, a krater Plato dole. Nije bilo vremena da o tome napišemo članak pa je preporučeno da sam čitalac uz pomoć nekog programa istraži to.

A evo, sad sam i ja uključio Stellarium i….

Izgled

Sa severnog pola u fazi prve ili treće četvrti terminator (ona linija koja razdvaja dan i noć na Mesecu), je uspravan. Krater Platon je na severu, Tiho na jugu. Kako se mesto sa kojeg osmatrate Mesec spušta na niže geografske širine tako se i orijentacija terminatora menja i on na ekvatoru zauzima vodoravan položaj (razume se, govorimo o fazi kada je Mesec u prvoj ili trećoj četvrti, kada vidimo samo pola njegovog diska).  

Našao sam da ekvator prolazi kroz parohiju Nono u državi Ekvator, blizu glavnog grada Kita. U Kitu, a toko je sigurno i u Nonu, svakog dana, tokom cele godine broj svetlih (dnevnih) sati iznosi 12 časova. Pa uostalom, na ekvatoru je.

Na južnom polu reljef na Mesecu vidimo obrnuto u odnosu na reljef posmatran sa severnog pola, pa je tako Tiho gore, a Platon dole. 

ANTRFILE

Iznad ekvatora, kad je u fazi prve četvrti, Mesec vidimo ovakvog:

Sa ekvatora

Naravno, terminator i dalje ide sa severa na jug, ali Mesec nam je u zenitu, tačno iznad nas i izgleda kao slovo D. ALI, ako se okrenemeo za 180 stepeni, vidimo sve isto samo što nam sada Mesec izgleda kao obrnuto slovo D :). 

Priroda je jako zanimljiva!

 


Komentari

  • Baki said More
    Uvek pravi odabir aktuelnih tekstova.... 4 sati ranije
  • Trbulja said More
    Puno hvala na odličnom tekstu i... 2 dana ranije
  • Tristan Hübsch said More
    Inače, vrlo detaljni pregled raznih... 3 dana ranije
  • Tristan Hübsch said More
    Zakuvava se žestoko: Sad već ima... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ne može biti nerešeno: merenja će se... 3 dana ranije

Foto...