mjesec_voda_1
Kada ljudu načine nastabme na Mjesecu biti će to pokraj mjesta gdje ima vode

Naslovi tipa pronađena voda na Mjesecu, Marsu ili drugdje u Sunčevom sustavu ali i svojevrsni demantiji takvih vijesti česte su teme popularno-znanstvenih članaka u medijima. Nova studija američkih znanstvenika ukazuje kako bi detektirana voda na Mjesecu u znatnoj mjeri mogla biti kometskog porijekla. Komete na svojim elipsodinim putanjama prilikom približavanja Suncu ispuštaju materiju s jezgre. Uspoređujući rezultate dobivene analizom materijala dopremljenih u Apollo i Luna misijama s površine Mjeseca te istraživanjem kometa Halley, Hyakutake, Hale-Bopp i druge,  ukazuju na veoma veliku sličnost detektirane materije.

mjesec_voda_2
Mapirana područja na Mjesecu ispod kojih se krije voda

To bi značilo da je voda na Mjesecu kometskog porijekla. Ipak, ako je voda nastala na malim nebeskim tijelima zašto ne bi nastala i na onim većim?! Voda detektirana ispod Mjesečeve povšine i na Mjesečevim polovima zasigurno nije rezultat samo kometskog bombardiranja.

No zašto je dokazivanje prisustva vode (elemenata vodika i kisika) na drugim nebeskim tijelima zapravo važno?

Geolozima je to važno zbog razumijevanja geoloških procesa koji vladaju pri nastanku i evoluciji nebeskih tijela, fizičarima, kemičarima i biolozima također. Uostalom, sve donedavno svijet je bio mišljenja kako život u svemiru može nastati i razvijati se samo ukoliko u okolišu gdje ima vode. Ipak postoji i jedno znatno praktičnije i jednostavnije objašnjenje zašto tako grozničavo tražimo vodu u svemiru.

Rakete, raketni pogoni svoj rad temelje na elementima vodik i kisik (voda). Kontrolirana izgaranja tih kemijskih elemenata daju pogon svemirskim brodovima. Opstanak ljudskih kolonija na drugim svjetovima moguć je samo tamo gdje postoje prirodni resursi povoljni za održavanje vode koja za sobom povlači mogućnost opstanka makar zatvorenih i strogo kontroliranih biohabitabilnih zona za ljude, biljke, životinje pa i tehniku.

Tamo gdje ima vode, tamo se mogu očekivati permanentne ljudske nastambe, tamo gdje ju nema ljudi (i roboti) će doći, istraživati i otići. Voda, tako elementarna stvar u našem svakodnevnom življenju najdragocijeniji je resurs kojeg trebamo u svemiru. Imajte u vidu da bi znanstvenici stavili „ruku u vatru“ kada bi negdje na mjesecima ili planetama Sunčeva sustava napokon ugledali tanani mlaz vode, još i manji od onog potrebnog za natočiti omanji lonac prije pristavljanja ranojutarnje kave. Sve dok se nešto tako ne dogodi voda će golicati maštu znanstvenika i nas koji nerijetko pišemo o njihovom radu i istraživanjima.

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 20 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...