Prema najnovijim mjerenjima obavljenim s američke letjelice Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) najhladnije mjesto u Sunčevom sustavu nalazi se u krateru Hermite na sjevernom Mjesečevom polu. Izmjerena je vrijednost površinske temperature od čak -249°C. Istovremeno su na južnom polu izmjerene nešto "toplije" vrijednosti od -238°C.

HERMITE
Položaj kratera Hermite na Mjesecu (VMA)

Poznato je kako Mjesec nema atmosferu. Nagib njegove osi iznosi svega 1.54°. Godišnja doba tamo zapravo i ne postoje. Temperaturne razlike tijekom Mjesečeve noći i dana iznimno su velike. Tako primjerice na ekvatorskim područjima po danu (koji traje 15 dana) temperature dosežu do 150°C a po noći se one spuštaju i niže od -150°C. Stoga su i sve posade Apollo programa na Mjesec slijetale za vrijeme mjesečeva jutra kako bi tehnika mogla izdržati prihvatljive temperature koje se nisu kretale u vrijednostima višim od 80°C.

Krater Hermite  dimenzija je 114x114Km a nalazi se na koordinatama Longitude: 87.3° zapadno i

86.4° sjeverno, gotovo na samom sjevernom Mjesečevom polu. Zidove ovog kratera moguće je vidjeti i amaterskim instrumentima tijekom povoljnih perioda za promatranje. Njegova površina nikada nije izložena direktnom Sunčevom zračenju, a kako tamo nema geološke aktivnosti temperature su gotovo nestvarno niske.

lro
Prikaz uredjaja i opreme na LRO

Letjelica LRO prvijenac je američkog povratka na Mjesec. Opremljena je raznim instrumentima za fotografiranje i istraživanje Mjeseca iz orbite. Među inim instrumentima nalazi se i sustav "Diviner" namijenjen za precizno određivanje temperature Mjesečeve površine. U kombinaciji s drugim uređajima njegova je zadaća odrediti mjesta na našem prirodnom satelitu na kojima bi bilo moguće pronaći vodu u krutom agregatnom stanju. Takva mjesta u blizini polova, pored niza drugih uvjeta koja moraju zadovoljiti, najvjerojatnije su potencijalne lokacije budućih Mjesečevih baza s ljudskom posadom. Letjelica LRO ostati će u povijesti zabilježena i kao prva koja je nedvojbeno snimila ostatke svemirskih brodova i opreme iz Apollo programa na Mjesecu. Time je mnogim "kvazi-kritičarima" ljudskog osvajanja Mjeseca dokazano kako su ljudi (ipak) bili na Mjesecu.

Hermite krater dobio je naziv prema Francuskom astronomu i matematičaru Charlesu Hermite (Dieuze, 1822. - Paris, 1901.). Imenovan je od strane Arthura i  Whitaker 1963. godine.



Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 22 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 23 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 1 dan ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 4 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...