Iskusan astronom osmatrač svakog dana zna kakva je vremenska prognoza, gde se koja planeta na nebu nalazi i naročito u kojoj je fazi Mesec. Ovo prvo za upornog osmatrača je zapravo poslednje jer će on na posmatranje ići čak i po oblačnom vremenu računajući da će se možda ipak nebo razvedriti. Ili bar da će se među oblacima ukazati neka rupa dovoljno prostrana da se nešto tamo gore odgleda. 

DSC 0050

Iskusan astronomi osmatrač, kad ga pitate kaže vam: „Ove nedelje je Saturn dobar za posmatranje jer je još blizu svoje opozicije, a i prstenove je nakrivio prema nama. Možeš lepo da vidiš i Orionovu maglinu, mada je bolje da malo sačekaš, u januaru ona će bolje da se vidi.“ I tako dalje, čovek sve zna.

E sad, što se Meseca tiče, on vam naravno smeta. Smeta zato što sija i ostali nebeski objekti ne mogu da se vide dobro ili uopšte ne mogu da se vide. Prema tome, ako želite da dobro vidite nešto od nebeskog bogatstva birajte one noći kada je Mesec ispod horizonta, a to su dani kada je Mesec mlad. Tada on izlazi i zalazi sa Suncem i nije na noćnom nebu.

Ako je Mesec u prvoj ili zadnjoj četvrti baš te noći kada biste nešto na nebu da osmatrate, a to znači da je pola njegovog diska osvetljen, onda imate dve mogućnosti za posmatranje. Ili gledajte pre nego što Mesec izađe, ili nakon što on zađe. Kada je u prvoj četvrti Mesec zalazi oko ponoći, a kada je u poslednjoj četvrti onda oko ponoći izlazi. 

A ako baš morate da posmatrate po Mesečini, trudite se da gledate deo neba gde Mesec najmanje smeta, dakle što dalje od njega. 

U stvari nije toliko strašno posmatrati ni kad je Mesec u nekoj četvrti, jer tada on nije baš da blešti. Najviše smeta kad je baš pun. Tada sa njegove površine nestaju i senke planina (Sunce ih osvetljava pod pravim uglom pa reljef ne baca senke). U tom slučaju imate opet dve mogućnosti: možete da zaklonite Mesec bar toliko da vam njegovi zraci je stižu direktno u objektiv (nije nešto, ali ipak malo pomogne), a možete da oprobate posmatranje kroz neki filter koji uklanja mesečinu. 

Meseckombinovan

Ako vam ovi saveti nisu od neke pomoći, onda evo odlične sugestije: posmatrajte Mesec! Zapravo Mesec je izvrsan objekat za posmatranje i za fotografisanje, sa hiljadu zanimljivih detalja na svojoj površini! A kroz nekoliko dana Mesec će vam opet ustupiti nebo za posmatranje svega ostalog na njemu. 

Faze Meseca

Šta se vidi na punom Mesecu!


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 5 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 13 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 5 dana ranije

Foto...