Sutra se očekuje strašan dan u kome može svašta da se dogodi: da vam propadne posao, da vas partnerka prevari sa drugom devojkom, da ne vidite starog prijatelja i da vam izmakne dugo očekivani novac. A sve to zato što je sutra petak i to 13! 

Ali to nije sve, to je samo početak. Sutra posle podne Mesec će postati pun, što je vreme kada ljudi polude, postaju ćelavi i impotentni. Pa ni to nije sve, jer će Mesec sutra biti mikro, a sem toga i harvest kako to kažu tamo u Americi. Sve se dakle multiplicira: petak, 13-ti, pun, mikro i harvest. 

Astrolozi, numerolozi i drugi proroci imaju pune ruke posla.

Za one koji su slučajno uletili u Astronomski magazin, da ovo gore ne shvate ozbiljno: Mesec jeste važan, samo ne na taj način. A broj 13 samo je jedan u beskrajnom nizu brojeva i ništa više. Samo vi pogledajte pažljivo levo i desno pre nego što pređete ulicu jer u saobraćaju uvek preti opasnost. I samo naučite svoj predmet pa idite na ispit bez obzira u kojoj je fazi Mesec i bez obzira gde su planete.

 Mesec13petak2019
Položaj Meseca 13. septembra 2019. Mapa iz programa SkySafari 6 Pro

MIKROMESEC je pun ili nov Mesec kada je u apogeju, tj. u najdaljoj svojoj tački na putanji oko Zemlje, a zbog čega je prividno biti manji i to oko 14% od Supermeseca i na Zemlju izliva 30% manje svoje svetlosti nego kad je super. 

Mikromesec nije astronomski pojam, jer za njega astronomi ne mare, ali primilo se u medijima. Evo jedne od definicija: to je pun ili novi Mesec kada je njegov centar od centra Zemllja veći od 405.000 kilometara.

Inače, prosečno rastojanje Meseca od Zemlje iznosi 3840.400 kilometara.

A šta je SUPERMESEC pročitajte ovde: Supermesec - šta je to?

E sad HARVEST (ŽETVENI MESEC): to je pun Mesec koji je pada na najbliži datum jesenje ravnodnevice. Zove se žetveni jer noću pruža najviše svetlosti baš u vreme žetve.

Iz članka Petak 13 – istine i obmane

Petak 13. je jedan od 365 dana u kalendarskoj godini. Obično dolazi između četvrtka 12. i subote 14. dana u mjesecu. Svake godine imamo najmanje jedan "petak 13." a najviše tri. Najkraći vremenski razmak između dva petka 13. iznosi mjesec dana a najduži četrnaest mjeseci. Započne li mjesec u nedjelju - petak 13. je neminovan slijed kalendara kakvog danas koristimo u svijetu.

A znate li kako se zove strah od 13. petka? Pročitajte Petak 13 – istine i obmane

 mesec13sept19
Mesec 13. septembra 2019.

Petak 13 – istine i obmane

Neke interesantne članke o Mesecu imate ovde: Članci o Mesecu


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 8 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 8 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 13 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 19 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...