Na desnoj obali Dunava, između Petrovaradinske tvrđave i Sremske Kamenice, nalazi se malo naselje Ribnjak, sa predivnim pogledom na Novi Sad. U Ribnjaku je vila za iznajmljivanje Train House. U njoj se obično slave rođendani i slični događaji a od pre neki dan uz svoju standardnu ponudu kuća gostima nudi i astronomske sadržaje: star partije, astrofotografsko snimanje, razne vidove astronomskih predavanja i razgovora. 

 ZCL7689

U subotu, 22. avgusta u toj vili održan je čas astrofotografije sa praktičnim delom obuke. Bilo je desetak gostiju iz Novog Sada, Beograda i Zaječara, a svi se znaju sa Fotoberze. To su dakle fotografi sa tek elementarnim poznavanjem astrofotografije, a koje je ta oblast fotografije zainteresovala. 

Govorio je Miloš Gagić, predsednik AD „Kosmos“, zatim prof. dr Dušan Mrđa sa novosadskog PMF i predsednik AD „Novi Sad“. 

Gosti su imali priliku da se upoznaju sa tipovima teleskopa, sa radom AD „Kosmos“, zatim sa astrofotografskom opremom. Gagić je, između ostalog, najavio pokretanje detaljnog kursa astrofotografije koji će početi kad se za to uslovi steknu (tj. kada prođe opasnost od virusa Covid19). 

Mesec
Fotografija sa časa astrofotografije   
   Slobodan Botoški
   Kamera Canon 90D
   Teleskop Meade LX200 250/2500 F10
   Jedan snimak
   Lokacija Train House Novi Sad

 

Gosti su te noći između subote i nedelje naučili osnove snimanja planeta i objekata dubokog neba, a svoje novostečeno znanje su oprobali i u praksi. Noć je bila vedra, Mesec u obiliku oštrog srpa, Jupiter i Saturn su blještali, a njima se kasnije pridružio i Mars. Sve to, pa i više, snimali su gosti kuće. Sada im sledi obrada fotografija i, verujemo, nastavak interesovanja za ovo područje fotografije. 

Fotografije sa ovog događaja

 ZCL7603

 ZCL7613

 ZCL7617

 ZCL7661

 

sakabd   POGLEDAJTE CEO ALBUM FOTOGRAFIJA SA OVOG DOGAĐAJA (33 fotografije)

 


Komentari

 • polux11 said More
  Naljutiće se Kinezi što njihove... 18 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Neka vam uspije,baš lepo!!!!!!!lp 21 sati ranije
 • Baki said More
  Dobar izbor. Kakva je budućnost... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Prvo zabeleženo zapažanje T CRB-a... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Mars je imao aktivno magnetno polje u... 5 dana ranije

Foto...