Kako prikazati neočekivanu geološku složenost Plutona? Da bi pomogli u shvatanju raznovrsnosti terena i načina na koji je površina Plutona nastala i vremenom evoluirala, naučnici misije su napravili složenu geološku mapu. Evo je!

Pluton1Prikaz leve strane srcolike pojave na Plutonu uz pomoć boja koje reprezentuju različite terene na Plutonu. (NASA/JHUAPL/SwRI)

Mapa pokriva deo Plutonove površine koja meri oko 2.100 km od vrha do dna, a uključuje široku ravnicu azotnog leda nezvanično prozvanu Sputnik Planum i okolnog terena. Kako se vidi iz donje tabele, mapa je obojena različitim bojama koje prikazuju različite geološke terene. Svaka teren, ili jedinica, razlikuje se npr. po teksturi i morfologiji, krševitosti, brdovitosti ili nazubljenosti, itd. Koliko dobro će neka jedinica biti definisana zavisi od rezolucije slike koja je pokriva. Čitav teren na ovoj mapi je bio fotografisan približnom rezolucijom od 320 metara ili bolje po pikselu, što znači da su za naučnike sve jedinice relativno pouzdane.

Plauton2Konačno je mapiran Plutonov region Sputnik Planum, a uočava se neverovatna raznolikost terena. Veća rezolucija!

Različite plave i zelene jedinice koje ispunjavaju centar mape prikazuju različite teksture oko Sputnik Planuma, od ćelijskog terena u centru i na severu, do ravnih površina na jugu. Crne linije predstavljaju granice ćelijskih regija u azotnom ledu. Ljubuičaste jedinice predstavljaju haotične, pojedinačne planinske lance koji povezuju Sputnikove zapadne granice i roze jedinicekoje predstavljaju plutajuća brda na istočnoj ivici. Moguće kriovulkanske tvorevine, nezvanično nazvane Wright Mons, predstavljene su na mapi crvenim u južnom kutu mape. Brdovite visoravni nazvane Cthulhu Regio su obojene tamno braon i nalaze se na zapadnom rubu, prošarane brojnim udarnim kraterima obojenim žuto.

Proučavajući način preklapanja pojedinih oblasti, naučnici misije mogu da odrede koja jedinica prekriva koju, i tako naprave hronološki red nastajanja pojedinih slojeva.. Naprimer, žuti krateri (levo, na zapadnoj ivici mape) verovatno su nastali posle okolnog terena. Pravljenje ovakvih karata od velike je važnosti za procenjivanje procesa koji se odvijaju na Plutonu, i kada su se dešavali u odnosu na one koji su trenutno u procesu.

Osnovu ove geološke mape čini 12 slika koje je napravila Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) u rezoluciji od 390 metara po pikselu. Mozaik je slikan sa rastojanja od oko 77.300 km od Plutona, otprilike 1 sat i 40 minuta pre nego što je „New Horizons“ proleteo na najmanjoj udaljenosti od „planete“ 14. jula 2015. godine.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 5 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije

Foto...