C/2020 F3 

 

Ovaj NEOWISE komet zaista je ugodno iznenađenje na nebu. Njime su oduševljeni svi, i oni koji su ga vidjeli i oni koji nisu. Ponajviše je dobrodošao raznim Milanima & Vangama kao jasan i nedvosmislen dokaz da ljudi 1910. nisu bili bedasti kad su za vrijeme Halleyeva kometa nosili maske kako se ne bi zarazili od neke materije, plinova, virusa i sličnih tada poznatih i ne još poznatih tvari od kojih samo pukim slučajem nije izginula cijela ljudska populacija.

Noćas, noć sa petka na subotu rano ujutro , Aleksandar Zorkić (pobjednik nekoliko neodržanih Messierovih maratona) i Marino Tumpić (jedini astronom, nesuđeni, predsjednički kandidat na prostoru Balkana i dalje do asteroida 803, Picka) zajednickim su snagama krenuli u lov na komet C2020F3. Prolazili su sati, pomalo je i svanulo dok su se ova dvojica, svatko zavaljen u fotelju sporazumjeli kako bi trebalo gledati više lijevo nego manje desno na horizontu.

Uglavnom lov na komet pokazao je sve nedostatke kada se istog mora tražiti ranim jutrom, prije svitanja na zvjezdanom nebu. Nakon filozofske rasprave i nekoliko neuspješnih fotografskih dokaza Ulova usljedio je uspjeh. Komet je fotografiran u pol bijela dana iz Pule. Malo je nezgodno što ga se teško može uočiti zbog svjetlosnog zagađenja od Sunca ali uz mnoštvo predivnih fotografija kolega astronoma sa svih strana svijeta to i nije neki problem.

Zorkić i Tumpić pripremili su tešku artiljeriju za noć sa subote na nedjelju a nove fotografije kometa ovog prekaljenog astronomskog dvojca očekuju se sutra oko podneva osim ako to ne bude malo sutra.

Ukoliko još nikada niste vidjeli komet vlastitim očima sada je pravo vrijeme za to. Ipak, savjetujemo vam da pogledate orijentacijske karte neba, naoružate se punom baterijom mobitela, dobrim društvom a neće biti na odmet ni dalekozor. Sve to u ranim jutarnjim satima, negdje od 03:30 pa nadalje ka svitanju. 

IMG 20200711 034329

IMG 20200711 044923

IMG 4f2ec7214e62f8a627c8be58ac6d1f3e V

 

 

 

Kometa C2020 F3 (Neowise) - Jaroslav Grnja

Kometa C2020 F3 Neowise - M. Grnja

C/2020 F3 (NEOWISE) - pogled iz Amerike

Potraga za kometom C/2020 F3 (NEOWISE)

Slike komete C/2020 F3 (NEOWISE) Zoran Tomić Kruševac

Kometa! - Foto: Marko Savić Beograd

Oblaci i kometa Neowise u pola četiri ujutro Boris Saksida, Slovenija

Budite se, komet NEOWISE je na nebu!  članak: Marino Tumpić 

Komet C/2020 F3 (NEOWISE) iznad Virovitice Danijel Reponj Virovitica

C/2020 F3 (NEOWISE) o kometi

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 23 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...