Nebo se potpuno razvedrilo a Meseca više nije bilo iznad horizonta nešto pre dva časa posle ponoći po lokalnom vremenu. Potragu za kometom u sazvežđu Kočijaša započeo sam pronalaženjem zvezdanog jata M38 u tražiocu teleskopa. Ubrzo sam pronašao i kometu teleskopom na nekih dva stepena od zvezdanog jata lako je uočivši posmatrajući je uz pomoć perifernog vida, na povećanju 236X.

Gusta koma je izgledala poput roja stopljenih svetlucavih zvezdica granične magnitude (14,5m) jasno se izdvojivši iz tamne pozadine. Sasvim dobro uočljiva koma posmatrajući je i direktno. Mala koma takođe lako uočljiva i na povećanju 110X. Na povećanju 236X i uz pomoć UHC-S filtera, koma se na momente proširila otkrivši mom oku kružni tamniji prsten oko jezgra (vidi priloženu invertovanu skicu). Kometu sam posmatrao nekih 45 minuta pri čemu se kometa jedva pomerila u pravcu severa.

Tokom posmatranja me srećom nije omela sumaglica a koja se inače redovno pojavljuje tokom vedrih hladnijih noći i ume da oteža ako ne i potpuno onemogući uočavanje kometa. Nakon analize posmatranja, shvatio sam da je koma svojim širim rubom okultirala par zvezica granične magnitude te procenjujem da je sjaja između 12-te i 13-te magnitude dok joj je prečnik nešto veći od jedne lučne minute.

05.11.2019. 2h(po lokalnom vremenu: UTC + 1), dvorište u predgrađu Zrenjanina

Transparencija 5/5 seeing 2/5 faza mladog Meseca

Teleskop Dobson 355/1650 i širokougani okulari 7mm (povećanje 236X) i 15mm (110X)

c2017T2

Kometa C/2017 T2 u okruženju zvezda Kočijaša. Najsjajnija zvezda na skici je TYC 2416-1024-1 sjaja 9,7(V)  severoistočno na nekih par lučnih minuta od komete. Najtamnije zvezde su magnitude 14,5


Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 5 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...